Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Πόρισμα “αθωώνει” τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Θα μπορούσε να είναι από μια μεριά και να τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Γιατί ένα πόρισμα σχετικά με τη χρηματοδότηση από τη Βόρεια Κορέα του πυρηνικού της προγράμματος τον βγάζει… λάδι.

Η Βόρεια Κορέα είχε κατηγορηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Σεούλ που “έστελνε” τους μισθούς που έγιναν οι νοτιοκορεάτικες εταιρίες στους εργάτες του βιομηχανικού πάρκου Κεσόνγκ, στα σύνορα, για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Και με τη… βούλα.

Επιτροπή ειδικών είχε αναλάβει να κάνει έρευνα για τις καταγγελίες. Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα δεν χρησιμοποιούσαν τα… λεφτά της Νότιας Κορέας για να «πληρώνουν» το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα.

Η καταγγελία για τη Βόρεια Κορέα

Ο ισχυρισμός ανήκε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει, η ροή των μετρητών προς το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ κατέληγε στα ταμεία του στρατού. Και χρηματοδοτούσε τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ. Αλλά η επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο ισχυρισμός αυτός ήταν αστήρικτος.

Το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Η Νότια Κορέα είχε προχωρήσει στην καταγγελία αυτή και είχε αποχωρήσει από το κοινό βιομηχανικό πάρκο πέρυσι, αντιδρώντας στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Όμως τον Ιούλιο, δύο μήνες αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Μουν Τζε-ιν, κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε πως δεν υπήρχε καμιά απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Είναι πολλά τα λεφτά

Περίπου 120 νοτιοκορεάτικοι επιχειρηματικοί όμιλοι κατέβαλαν μισθούς σχεδόν διπλάσιους από τον ονομαστικό κατώτερο μισθό στη Βόρεια Κορέα (περίπου 70 δολάρια τον μήνα) σε καθέναν από τους 55.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενους στο Κεσόνγκ.

Το βιομηχανικό πάρκο είχε καθοριστική συμβολή για να διεξαχθεί η πρώτη σύνοδος αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων το 2000. Τότε, οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν δεσμευθεί πως θα επεδίωκαν τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Μέχρι το κλείσιμό του πέρυσι, το Κεσόνγκ ήταν το τελευταίο σύμβολο της επαναπροσέγγισης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, καθώς οι σχέσεις σταδιακά επιδεινώνονταν όλο και περισσότερο.

Το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Το “κλείσιμο” του Κεσόνγκ

Η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου ελήφθη «μονομερώς και προφορικά» από την προκάτοχο του Μουν μία ημέρα μετά την πυραυλική απειλή και δεν υπήρξε καν συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την επιτροπή.

«Η προεδρία πρόβαλε το επιχείρημα της εκτροπής της μισθοδοσίας ως τη μείζονα αιτία, αλλά χωρίς καμιά σαφή πληροφορία, επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ή διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλούμενη κυρίως μαρτυρίες αυτόμολων που δεν είχαν καμιά αντικειμενικότητα ή αξιοπιστία», τόνισε ο Κιμ Τζονγκ-σου, ένας ιερωμένος ο οποίος ετέθη επικεφαλής της επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μουν είχε δεσμευθεί ότι το βιομηχανικό πάρκο θα λειτουργήσει ξανά εάν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου. Όμως οι εντάσεις στην περιοχή και η επιφυλακτικότητα της Πιονγκγιάνγκ δεν επιτρέπουν να προχωρήσει καμιά τέτοια πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα