Μια σειρά από μικρές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στην Βόρεια Κορέα σε περιοχή, όπου βρίσκεται σφραγισμένη εγκατάσταση δοκιμών πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Κορέας. Οι σεισμικές δονήσεις υπογραμμίζουν τη γεωλογική αστάθεια της περιοχής, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να ξαναρχίσει δοκιμές τέτοιων όπλων, για πρώτη φορά από το 2017.
Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν τέσσερις δονήσεις στην περιοχή σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την νοτιοκορεάτικη εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (KMA) στη Σεούλ. Ο πιο πρόσφατος σεισμός, ισχύος 2,5 βαθμών, καταγράφηκε σήμερα το πρωί και είχε επίκεντρο περιοχή που απέχει 36 χιλιόμετρα από το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε-ρι στη Βόρεια Κορέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο σεισμοί 2,3 βαθμών καταγράφηκαν τη Δευτέρα, ένας 3,1 βαθμών την Παρασκευή.
Η Πούνγκε-ρι (βορειοανατολικά) είναι η μοναδική γνωστή εγκατάσταση δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα. Η τελευταία γνωστή οπλική δοκιμή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε δοκιμάσει την έκτη κατά σειρά και ισχυρότερη από όλες τις προηγούμενες πυρηνική της βόμβα, θερμοπυρηνικό όπλο κατ’ αυτήν.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν εκείνη την πυροδότηση, ειδικοί είχαν επισημάνει σειρά σεισμικών δονήσεων και κατολισθήσεων κοντά στη βάση, που χαρακτήρισαν ένδειξη πως η έκρηξη αποσταθεροποίησε από γεωλογική σκοπιά την περιοχή, όπου ήδη καταγράφονταν φυσικοί σεισμοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έπειτα από έναν σεισμό το 2020, ειδικοί της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας είχαν εκτιμήσει πως οι δοκιμές πυρηνικών όπλων μετέβαλαν μόνιμα τη γεωλογία της περιοχής, ενώ ορισμένοι ήγειραν φόβους πως θα μπορούσε να υπάρξει μόλυνση από ραδιενέργεια εάν η Πιονγκγιάνγκ αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει ξανά τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Η σεισμική δραστηριότητα που προκαλείται από δοκιμές πυρηνικών όπλων δεν είναι ασυνήθιστη, και έχει επίσης καταγραφεί σε άλλα πεδία πυρηνικών δοκιμών – όπως στη Νεβάδα, στις ΗΠΑ, και στο Σεμιπαλατίνσκ, στο Καζακστάν της άλλοτε ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τον Φρανκ Πάμπιαν, συνταξιούχο αναλυτή του Los Alamos National Laboratory των ΗΠΑ.
«Αυτού του είδους η σεισμικότητα δεν αποτρέπει την πιθανή χρήση του πεδίου δοκιμών Πούνγκε-ρι στο μέλλον», εκτίμησε, με τη «μόνη διαφορά να είναι ότι οι μελλοντικές δοκιμές θα γίνονταν σε μέχρι τότε αχρησιμοποίητες στοές».
Οι είσοδοι στις στοές αυτές είχαν ανατιναχθεί, με παρούσα μικρή ομάδα απεσταλμένων ξένων ΜΜΕ που είχαν προσκληθεί να καλύψουν την κατεδάφιση, όταν η Βόρεια Κορέα έκλεισε την εγκατάσταση το 2018, διακηρύσσοντας πως είχε πλέον ολοκληρωμένο πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα ξένοι ειδικοί για να επαληθεύσουν το κλείσιμο της εγκατάστασης.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα πως δεν θεωρεί πλέον ότι τον δεσμεύει το μορατόριο στις πυρηνικές δοκιμές το οποίο είχε κηρύξει μονομερώς . Η Πιονγκγιάνγκ επιπλέον άφησε να εννοηθεί τον Ιανουάριο πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά δοκιμές πυρηνικών όπλων ή/και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι λεγόμενοι διηπειρωτικοί, λόγω της παντελούς έλλειψης προόδου στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Αφότου έκλεισε, οργανώσεις που παρακολουθούν συστηματικά τη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών λένε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν καταγράφουν αξιόλογη αύξηση της δραστηριότητας στο Πούνγκε-ρι, πέρα από τις περιπολίες ρουτίνας των δυνάμεων ασφαλείας και τις εργασίες συντήρησης.