Site icon NewsIT

Βόρεια Μακεδονία it is! “Συμφωνία ιστορικών διαστάσεων – Τώρα η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας”

12.01.2019 | 12:27
ΠΓΔΜ

Ο ξένος Τύπος δεν ήταν δυνατόν να μην σχολιάσει την ψηφοφορία στα Σκόπια και την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Η "Βόρεια Μακεδονία" χρειάζεται πλέον και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα για να "γεννηθεί".

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος στα Σκόπια, τονίζουν ακριβώς αυτό, μεταξύ άλλων. Πως πλέον είναι η σειρά της Ελλάδας. Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «συμφωνία ιστορικών διαστάσεων» σχολιάζοντας απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να επικυρώσει τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

«Μετά από μια μακρά και δύσκολη πορεία με πολλά εμπόδια, η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας επικυρώθηκε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η χώρα θα έχει πλέον νέο όνομα: «Βόρεια Μακεδονία», γράφει η εφημερίδα Le Monde.

«Τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση και να επικυρώσει τη συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη σχεδόν τριάντα ετών μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η Monde και σημειώνει ότι «όλα τα μάτια επικεντρώνονται τώρα στην Ελλάδα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει με τη σειρά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε την Παρασκευή την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την επίσκεψή της στη χώρα, εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” της στον Αλέξη Τσίπρα για την “αποφασιστική του δράση” στο θέμα αυτό. Το έργο του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον δυσχερέστερο από το έργο του ομόλογου Ζόραν Ζάεφ, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί επίσης την αντίθεση των Ελλήνων εθνικιστών».

Ο Guardian σημειώνει ότι το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε τροποποίηση του συντάγματος για να μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εγκρίνοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης. Η ισπανική El Pais κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία, η οποία τελειώνει 27 χρόνια αντιπαράθεσης, με την Ελλάδα».

Φωτογραφία Reuters

«από την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας το 1991, η Αθήνα είχε θέσει ως προϋπόθεση για να αναγνωρίσει τη γείτονά της, την αλλαγή του ονόματος της χώρας ώστε να αποκλείει κάθε ιστορική αναφορά ή εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας», γράφει η ισπανική εφημερίδα. Όπως τονίζει η El Pais, «η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Όμως ο Τσίπρας φαίνεται να έχει τα πάντα πολύ δεμένα, κρίνοντας από τη δήλωσή του στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Open».

Η μετονομασία της χώρας ήταν μια βασική προϋπόθεση για να διευθετήσει η πΓΔΜ μια διαφωνία 27 ετών με την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Οι εθνικιστές των δύο χωρών απορρίπτουν πάντως αυτή τη λύση εκφράζοντας φόβους για απώλεια της εθνική τους ταυτότητας», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Με την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια διατύπωση που δηλώνει ότι η πΓΔΜ δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», προσθέτει. «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία του ονόματος. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα του εθνικιστή Πάνου Καμμένου, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία», γράφει το Spiegel.

Φωτογραφία Reuters

Η πΓΔΜ θα πρέπει πλέον να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, γράφει η γερμανική Die Zeit τονίζοντας ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου στα Σκόπια αποφάσισαν να μετονομάσουν τη χώρα τους. «Τώρα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει με το βήμα αυτό. Η μετονομασία αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να τερματιστεί μια 30ετης διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών. Με την τελική επικύρωση της συμφωνίας, η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν δυνατή και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Με την ψηφοφορία της Παρασκευής το κοινοβούλιο των Σκοπίων άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια τροπολογία που καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», τονίζει η Frankfurter Rundchau και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία για το όνομα. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version