Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, του VMRO-DPMNE, το είπε και το έκανε: σε συνεργασία με άλλα κόμματα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
Χθες Κυριακή, ο Μίτσκοσκι ήταν σαφής: Είχε δώσει «τελεσίγραφο» στον Ζάεφ, λέγοντας πως είτε θα υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, είτε θα καταθέσει πρόταση μομφής, όπερ και εγένετο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από τους συνολικά 120 που αριθμεί η Βουλή.
Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική” (12 βουλευτές) και “BESA” (3 βουλευτές) και το κόμμα “Levica” (Αριστερά – 2 βουλευτές).
Πάντως, προηγουμένως σήμερα ο βουλευτής της “Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική”, Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα “Levica”, το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση του Σώματος για την εξέταση της πρότασης. Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής διαρκεί τρεις ημέρες.
Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές.
Ο Νικόλοφσκι ανέφερε ότι το VMRO- DPMNE αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου.