Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ζάεφ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία μετά το βέτο της Γαλλία να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Για τις έξι το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας, υπό τον Πρόεδρο, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η σύσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία γίνεται για να αποφασιστεί ποια στάση θα κρατήσει η χώρα από εδώ και στο εξής… Ο Ζόραν Ζάεφ που έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές δήλωσε πως «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας».

Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Άρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα άλλα κόμματα.

Ακούγεται ότι υπουργός Εσωτερικών ίσως οριστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ίσως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο, ενώ αρνητικό φέρεται να είναι το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Βόρεια Μακεδονία: Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές

Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19.10.2019) πρόωρες εκλογές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που εξόργισε τον Ζάεφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις