Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Στο συνταγματικό όνομα ορκίστηκε η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Βόρεια Μακεδονία: Στο συνταγματικό όνομα ορκίστηκε η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης
ΦΩΤΟ Reuters

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας.

Με 77 ψήφους υπέρ και 22 κατά η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλαβε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (23.06.2024) προς Δευτέρα 24 Ιουνίου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Στην τελετή ορκωμοσίας που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ορκίζομαι πως το αξίωμα του πρωθυπουργού/υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφώνησαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που υπαγόρευσε ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Άφριμ Γκάσι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη δευτερολογία του, λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, αιτιολογώντας την επιλογή του να ορκιστεί ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στη συνταγματική ονομασία της χώρας του, ο οποίος, όμως, όπως είπε, αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, «συμβιβάζεται».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις