Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) θα υποβάλει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Με την παραίτησή του ο Ζόραν Ζάεφ ανοίξει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ο οποίος θα τον διαδεχθεί και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα ο Ζάεφ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική», προκειμένου αυτό να μεταπηδήσει στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα οδηγήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την περασμένη Παρασκευή πολύωρη συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος «Εναλλακτική», Αφρίμ Γκάσι και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση εντός των ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του μικρού αυτού αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση, ώστε αυτή να εξασφαλίσει εκ νέου πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Ζάεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι την Τρίτη θα υποβάλει στα όργανα του κόμματός του την παραίτησή του από την ηγεσία του SDSM και συμπλήρωσε ότι ο νέος αρχηγός πρέπει να ηγηθεί και της νέας κυβέρνησης της χώρας, προκειμένου να συνεχιστεί έως το 2024 η κυβερνητική θητεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ζάεφ έκανε γνωστό πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Παρών στη συνάντηση Ζάεφ-Γκάσι την Παρασκευή ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κάτι που ερμηνεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων πως ο τελευταίος “προαλείφεται” για νέος αρχηγός του SDSM και αυτός που θα λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ερωτώμενος σχετικά ο Ζάεφ ανέφερε ότι τις αποφάσεις αυτές θα τις λάβουν τα κομματικά όργανα του SDSM.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχει, αν οι σχετικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτέλεσμα, το νυν αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» του Αφρίμ Γκάσι, στη θέση του αλβανικού “BESA” του Μπιλάλ Κασάμι, το οποίο δήλωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Στην παρούσα φάση και με την αποχώρηση του “BESA”, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.
Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» το οποίο αναμένεται να μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το “BESA” επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε δώσει το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση του Ζάεφ.
Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα ενισχυόταν με πέντε βουλευτές και θα διέθετε τη στήριξη 64 βουλευτών.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ