Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ζόραν Ζάεφ

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του ζήτησε και έλαβε το βράδυ από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός στην Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ.

«Υπέρ» της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τάχθηκαν 62 βουλευτές (από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ κανείς δεν καταψήφισε.

Σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία,κάνοντας λόγο για «φάρσα»

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα το απόγευμα στο κοινοβούλιο και ζήτησε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, επικαλούμενος Κανονισμό της Βουλής του παρέχει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ζητήσει προφορικά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι εάν ο πρωθυπουργός εγείρει προφορικά ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην ολομέλεια, τότε διεξάγεται ψηφοφορία στην ίδια συνεδρίαση χωρίς προηγούμενη συζήτηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ απευθυνόμενος στο Σώμα ανέφερε ότι ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του για να ξεδιαλύνουν οι αμφιβολίες που εγείρονται από «ανυπόσταστους» ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη.

Γιατί «πυροβολεί» η αντιπολίτευση στην Βόρεια Μακεδονία

Αφορμή για τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης υπήρξε η ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών, που προέρχονται από δύο μικρά κόμματα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, τα δύο αυτά μικρά κόμματα (Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα, που διαθέτει δύο βουλευτές και Δημοκρατική Ένωση που εκπροσωπείται με έναν βουλευτή) που διαχώρισαν τους βουλευτές τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Ζάεφ υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και διευκρίνισαν ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών τους έγινε προκειμένου να εκφράζονται πιο ελεύθερα για ορισμένα θέματα με τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σχηματίστηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου

Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζάεφ είχε έρθει πρώτο, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή. Δεύτερο είχε έρθει το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, (44 έδρες), τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (15 έδρες), τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 έδρες), πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Αριστερά» (2 έδρες) και έκτο το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (1).

 κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει στη Βουλή ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα