Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Βόρειο Σέλας: Όταν ο ουρανός γίνεται πίνακας ζωγραφικής – Που μπορείτε να δείτε το μαγικό φαινόμενο

Βόρειο Σέλας: Όταν ο ουρανός γίνεται πίνακας ζωγραφικής – Που μπορείτε να δείτε το μαγικό φαινόμενο

Το Βόρειο Σέλας αποτελεί μια από τις αληθινές… μαγείες της φύσης και η παρακολούθησή του αποτελεί αληθινή μυσταγωγία, καθώς το φαινόμενο μετατρέπει τον ουρανό σε πίνακα ζωγραφικής με μοναδικά χρώματα.

Ο φωτογράφος Τράβις Μπερκ έκανε ένα ειδικό αφιέρωμα στο Βόρειο Σέλας και απέδειξε ότι έστω και σε φωτογραφίες το φαινόμενο αυτό στο ουρανό είναι κάτι αληθινά μαγικό. Ο φωτογράφος απαθανάτισε το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Ισλανδίας.

Έμεινε για ώρες εκεί μαγεμένος. Έβγαζε τη μια φωτογραφία μετά την άλλη.

Έμεινε στο σημείο που έβγαζε τις φωτογραφίες του ως τις 5 τα ξημερώματα.

Η μοναδική και σπάνια ομορφιά του Βόρειου Σέλας στον ουρανό, τα απίστευτα χρώματα, δεν τον άφηναν να φύγει.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Travis Burke (@travisburkephotography)

 

Πως δημιουργείται το Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας δημιουργείται από τον βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος.

Η πλειονότητα των φορτισμένων αυτών σωματίων, που είναι κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Σημαντικό μέρος τους περνάει στη γήινη μαγνητόσφαιρα, όπου επιταχύνεται σε μεγάλες ενέργειες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και μικρής γωνίας κλίσης ως προς τις μαγνητικές γραμμές φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου.

Η διέγερση επιτελείται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός.

Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.

Το επικρατέστερο χρώμα του είναι το λευκό παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο. Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και φυσικά το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει περισσότερο.

Που και πότε είναι ορατό

Το Σέλας, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο, παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα.

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και όχι κοντά στην Ευρώπη και αυτό γιατί η ζώνη αυτή εκτείνεται μέχρι γεωγραφικό πλάτος 57 περίπου μοίρες προς τον Καναδά, ενώ μέχρι 77 μοίρες στην Ευρώπη.

 

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε χώρες που το βόρειο τμήμα τους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Αυτές είναι η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς.

Έτσι όσο νοτιότερα απομακρυνόμαστε από αυτή τη ζώνη τόσο σπανιότερη γίνεται και η εμφάνιση του φαινομένου.

Για να απολαύσει κανείς το Βόρειο Σέλας θα πρέπει να υπάρχει σκοτάδι και καθαρός ουρανός. Η καλύτερη περίοδος εμφάνισής του είναι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης και αυτό γιατί στον αρκτικό κύκλο υπάρχει αρκετό σκοτάδι για να μπορεί κανείς να το δει με γυμνό μάτι.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μόνος χειμερινός μήνας με τις λιγότερες πιθανότητες να δει κανείς το Βόρειο Σέλας και αυτό γιατί πολλά σημεία σε πόλεις που είναι ορατό εκείνο το μήνα έχουν πιθανότητα συννεφιάς στο 70%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις