Site icon NewsIT
08:31 | 20.06.22

Βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία: 44 έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν – Τα σενάρια συνεργασίας

Βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία: 44 έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν – Τα σενάρια συνεργασίας

French President Emmanuel Macron gestures as he leaves the polling station after voting in the first round of French parliamentary elections, in Le Touquet-Paris-Plage, France, June 12, 2022. REUTERS/Yves Herman

Newsit Newsroom

Η παράταξη Ensemble του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τελικά 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο Μακρόν έχασε και επίσημα λοιπόν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, με τις βουλευτικές εκλογές να τον βγάζουν λαβωμένο.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της «αριστεράς» Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.

Η αποχή έφθασε το 53,77%.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι στο ότι τελικά δεν θα είναι ο ίδιος, όπως ήλπιζε, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που θα κατάφερνε να κυβερνήσει για δυο θητείες χωρίς να υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση. Είναι ότι τώρα που έχει ανάγκη από συγκάτοικο, ουδείς δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί… σπίτι μαζί του.

Ως το 2027, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την προεδρία της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Θα έχει απέναντι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ δεξιά.

Υπάρχουν βεβαίως οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν, ωστόσο και αυτοί δηλώνουν πως θα μείνουν στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο όχι όλοι τους. Η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Όμως ο Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ούτε σεβάστηκε προεκλογικά την κομματική «γραμμή».

Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από το βράδυ της Κυριακής (19.06.2022) στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης του Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια, επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Η «αριστερά» αξιωματική αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν κέρδισε το στοίχημα να επιβάλει συγκατοίκηση στον Εμανουέλ Μακρόν, με άλλα λόγια να τον αναγκάσει να τον ονομάσει νέο πρωθυπουργό.

Όμως κατάφερε να μετατρέψει την αριστερά στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς κατά τις προβλέψεις θα εξασφαλίσει γύρω στις 150 έδρες. Η συμμαχία NUPES, που συσπειρώνει σοσιαλιστές, οικολόγους, κομμουνιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά, συνέτριψε αρκετές μορφές της παράταξης του Μακρόν και εμπόδισε τον πρόεδρο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πετύχαμε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει πριν από λιγότερο από ένα μήνα», ο οποίος ήταν να ηττηθεί ο Μακρόν, είπε ο Μελανσόν, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «αλαζονεία».

Η ακροδεξιά προελαύνει

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν είχε στόχο να φθάσει τους τουλάχιστον 15 βουλευτές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τις προβλέψεις όμως, ενδέχεται να καταλάβει εξαπλάσιες έδρες!

Η Μαρίν Λε Πεν, που επανεξελέγη στο Πα ντε Καλέ (βόρεια), ενδέχεται να έχει 80 ως 95 βουλευτές — δεκαπλάσιους ως δεκαπενταπλάσιους απ’ ό,τι σήμερα. Υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «αυστηρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση.

Τελικά… ποιος θα φύγει πρώτος;

Η Μαρίν Λε Πεν, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να διεκδικεί ξανά την προεδρία το 2027. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο άλλωστε δηλώνει πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Ο μόνος λοιπόν που αναμένεται να αποχωρήσει το 2027 από τα πολιτικά πράγματα είναι ο –νεότερος όλων– Μακρόν, για τον οποίο τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται ως εκ του Συντάγματος της Γαλλίας.

Εκλογές και πάλι;

Πάντως πολλοί δεν αποκλείουν το σενάριο ο Μακρόν να προκηρύξει εκ νέου εκλογές, εάν κυβερνά με μειοψηφία και κάθε τόσο οδηγείται σε αδιέξοδα. Θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει τις διατάξεις για αγνόηση της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρίσιμες καταστάσεις για τη χώρα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version