Κόσμος

Βουλγαρία: Αντιεμβολιαστές προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο

Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στο κέντρο της Σόφιας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περίπου μία ώρα αφότου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο. Αίτημά τους ήταν να καταργηθεί το υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό που, όπως υποστηρίζουν, καταπατά τα δικαιώματά τους και εμμέσως εξαναγκάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Οι συγκεντρωμένοι, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν με λεωφορεία στο κέντρο της πόλης, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο και έφτασαν στην κεντρική πύλη του κτιρίου. Δεν μπήκαν μέσα αλλά ζήτησαν να βγουν έξω οι βουλευτές και να ακούσουν τα αιτήματά τους. Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στα μικροεπεισόδια που προηγήθηκαν.

Κρατώντας βουλγαρικές σημαίες και λάβαρα του υπερεθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση, που οργάνωσε τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελευθερία» και «Μαφία» και κατήγγειλαν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δεν εγκρίνω τα πράσινα πιστοποιητικά. Δεν εγκρίνω να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα. Δεν βλέπω ποια είναι η λογική αυτών των πραγμάτων», είπε ο 39χρονος μηχανικός Ασπαρούχ Μίτοφ στο πρακτορείο Reuters.

Οι Βούλγαροι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς και να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (το λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ) για να μπουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκε να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό, είπε στη δημόσια τηλεόραση BTV ότι λυπάται που δεν μπορούσε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές αλλά είναι έτοιμος να το πράξει την Παρασκευή, όταν λήξει η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί. Ο Πέτκοφ, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και υπουργοί της κυβέρνησης τέθηκαν σε καραντίνα επειδή ήταν στενές επαφές ενός θετικού κρούσματος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το υγειονομικό πάσο δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βραζιλιάνα με 20 πλαστικές κρατήθηκε στο αεροδρόμιο επειδή δεν την αναγνώριζαν στο διαβατήριό της – «Και η τελειότητα έχει το τίμημά της»
Η 35χρονη από τη Βραζιλία περίμενε για 40 ολόκληρα λεπτά στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο μέχρι οι αστυνομικοί να πειστούν πως πρόκειται για το ίδιο άτομο
Η 35χρονη Βραζιλιάνα
Η ακτινογραφία του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία – Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ και τα κόκκινα σημεία της πρότασης
Τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά διακαώς ο Ζελένσκι και τα οφέλη για τις ΗΠΑ στην περίπτωση που επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αναλύει το BBC
Πολίτες φορούν μάσκες του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαδήλωση