Η Βουλγαρία παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας, Νικολάι Γκαμπρόφσκι, να προτείνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, χωρίς ωστόσο να βρίσκει την απαραίτητη υποστήριξη αφού το κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο.
Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης θα επηρεάσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη το 2024, μια εξέλιξη που θα έφερνε δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ. Παράλληλα, θα εμποδίσει και την κατάρτιση ενός γενικού προϋπολογισμού για το 2023 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB κέρδισε τις πρόωρες εκλογές, τις τέταρτες μέσα σε 18 μήνες, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει πλειοψηφούσα υποστήριξη για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γκαμπρόφσκι.
Πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία του GERB, ακόμη και τεχνοκρατικής, παραμένουν πολύ χαμηλές, καθώς θεωρούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας θα γινεί μόνο υπό ένα διαφορετικό κόμμα με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα ή νέες πρόωρες εκλογές την άνοιξη.
«Ο κύριος σκοπός μου θα είναι να αποκλιμακώσω τις εντάσεις… αλλά κυρίως για εμάς να πάμε μαζί και να βγάλουμε τη Βουλγαρία από την κρίση στην οποία βρίσκεται», είπε ο Γκαμπρόφσκι στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ κατά την υποβολή του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου σήμερα και πρόσθεσε ότι «είμαι βέβαιος πως οι προτεινόμενοι υπουργοί μπορούν να το κάνουν αυτό».
Οι 4 στους 7 δεν στηρίζουν τον Γκραμπόφσκι
Το GERB πρότεινε τον Γκαμπρόφσκι, έναν 51χρονο νευροχειρουργό χωρίς καθόλου πολιτική εμπειρία, ως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη. Ωστόσο τέσσερα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πει ότι δεν θα τον στηρίξουν.
Το κόμμα κατά της διαφθοράς PP και η Δημοκρατική Βουλγαρία καθώς και οι Σοσιαλιστές, που κατηγορούν το GERB ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά στη διάρκεια των δέκα χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, έχουν πει ότι δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό την εντολή του GERB.
Ο Ράντεφ είπε πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να διεξαγάγει ψηφοφορία για την προτεινόμενη από τον Γκαμπρόφσκι κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.
Ο Γκαμπρόφσκι πρότεινε ως υπουργό Εξωτερικών τον Ντράγκομιρ Ζάκοφ, πρώην υπουργό Άμυνας και πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης που παρέχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Η Μαρινέλα Πέτροβα, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, προτείνεται για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Αν το GERB αποτύχει, μπορεί να υπάρξουν άλλες δύο προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Αν αποτύχουν και αυτές, ο πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ