Παρά τον εορταστικό τόνο της συγκέντρωσης, το φάσμα της εκλογικής κατάρρευσης επλανάτο πάνω από το Βισταλέγρε, καθώς οι νεότερες δημοσκοπήσεις θέλουν τα ποσοστά του Vox να υποχωρούν, με πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους να επιστρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.
Ο κύριος άξονας των ομιλιών στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν οι επιτυχίες του Vox στον έναν χρόνο που κύλισε από την περυσινή ανάλογη συγκέντρωση στο Βισταλέγρε: Η είσοδος του κόμματος στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η συμμετοχή του στις τοπικές κυβερνήσεις τριών σημαντικών Περιφερειών, της Ανδαλουσίας, της Μαδρίτης και της Μούρθιας.
Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, ο ηγέτης του κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτελέσμα και ζήτησε να ενισχύσουν οι ψηφοφόροι το Vox «ώστε να μπορέσει να φθάσει στην εξουσία για να πολεμήσει τους εχθρούς της πατρίδας και τα φίμωτρα της δικτατορίας των προοδευτικών».
Τιμή στον… “στρατηγό Φράνκο”
Ο Αμπασκάλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκταφή του Φράνκο, τον οποίο αποκάλεσε «στρατηγό» ή «στρατιώτη» και τόνισε πως η μεταφορά της σορού του από το μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων είναι μία πρόφαση με απώτερο στόχο να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να απονομιμοποιηθεί η μοναρχία. Για τον ίδιο είναι μία ευκαιρία για να «καλυφθούν οι ντροπές» και «το εγκληματικό παρελθόν» του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Αμπασκάλ σημείωσε πως «κανείς δεν θα μας πει πώς πρέπει να ζούμε και να προσευχόμαστε» και κατηγόρησε την ΕΕ γιατί δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες «έρχονται για να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές και λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα από τις χήρες και τους συνταξιούχους».
Μίσος κατά αριστερών και περιβαλλοντολόγων
Μάλιστα, καταφέρθηκε και κατά του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας πως στερούνται επιστημονικής βάσης τα μέτρα που προτείνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι προτάσεις «των μεγάλων πολυεθνικών σε συμμαχία με την Αριστερά». Για τον ακροδεξιό πολιτικό, το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας γιατί «υπάρχει μία εθνική έκτακτη ανάγκη πριν από την κλιματική». Κι εντόπισε την εθνική έκτακτη ανάγκη στο «πραξικόπημα στην Καταλονία», που διακυβεύει την ακεραιότητα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμπασκάλ μίλησε πολλές φορές για την εργατική τάξη της χώρας προσποιούμενος τον υπερασπιστή της και την προστασία του ισπανικού έθνους, ζητώντας σε πολλές αποστροφές του λόγου του «να τεθούν εκτός νόμου τα αυτονομιστικά κόμματα». Παρουσίασε το κόμμα του ως «μάστιγα κατά των φεμινιστριών» και καταδίκασε τις πολιτικές για την προστασία των γυναικών.
Επίσης, εκτενείς ήταν οι αναφορές του Αμπασκάλ και άλλων ηγετικών στελεχών στον νόμο για την εθνική μνήμη, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να «βεβηλώνουμε τους τάφους των νεκρών» (εκταφή του Φράνκο).
“Οι μετανάστες είναι υγειονομικός κίνδυνος”
Μάλιστα, ο υποψήφιος του Vox για τη δημαρχία της Μαδρίτης, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, υπογράμμισε για τους μετανάστες ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο για την Ισπανία «επειδή δεν γνωρίζουμε εάν μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες», ενώ «έρχονται για να επιβάλουν το θεοκρατικό ολοκληρωτισμό των χωρών τους».
Καταφέρθηκε εναντίον των Καταλανών πολιτικών, χαρακτηρίζοντάς τους ξενοφοβικούς και δειλούς, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για την Καταλονία την καταδίκασε, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- «προκρίνει την απιστία» στην ιδέα τού έθνους.