Καταγγελίες ότι μεγάλες εταιρείες καταβάλλουν τακτικά χρηματικά ποσά σε βουλευτές για να τους κάνουν να αλλάζουν τη νομοθεσία υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών, προκάλεσαν σήμερα αιτήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δραστηριότητα των λόμπι στην Ιταλία.
“Είναι ανάγκη να καταθέσουμε αμέσως ένα νόμο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς και τα λόμπι”, δήλωσε η Λάουρα Ραβέτο, μέλος του συντηρητικού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας.
Ο Αντόνιο Μισιάνι, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες και υποστήριξε την πρόταση της Ραβέτο να δημιουργηθεί ένα μητρώο των ανθρώπων των λόμπι, όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ραβέτο και ο Μισιάνι αντέδρασαν με τις δηλώσεις αυτές σε ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής σάτιρας και ερευνητικής δημοσιογραφίας Λε Ιένε, στο οποίο ένα ανώνυμο μέλος του γραφείου ενός ιταλού γερουσιαστή υποστήριζε πως μυστικές καταβολές μετρητών σε “μερικά” μέλη του κοινοβουλίου είναι υπόθεση ρουτίνας.
“Κάθε μήνα, μερικές πολυεθνικές, τα αποκαλούμενα λόμπι, περιφέρονται σε αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου για να συναντήσουν εμάς τους βοηθούς και να μας δώσουν χρήματα για να τα δώσουμε στους κοινοβουλευτικούς μας”, ανέφερε το μέλος του γραφείου του γερουσιαστή σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ.
Οι πληρωμές γίνονται “ώστε, όταν υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο σε επίπεδο επιτροπής ή της ολομέλειας, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ των συμφερόντων της επιχείρησης που τους πληρώνει”, δήλωσε ο ίδιος διευκρινίζοντας πως οι βιομηχανίες του καπνού, των τυχερών παιγνιδιών και της υγείας εμπλέκονται στη διαφθορά.
Αρκετοί κοινοβουλευτικοί επισήμαναν πως είναι δύσκολο να ελεγχθούν πληροφορίες οι οποίες δίνονται ανωνύμως. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ζήτησε από τον εργαζόμενο που έκανε τις καταγγελίες να καταθέσει επισήμως ενώπιον εισαγγελέων ώστε να διενεργηθεί πλήρης έρευνα.
Τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι συνηθισμένα στην ιταλική πολιτική και η αποστροφή έναντι της κατεστημένης άρχουσας τάξης πιστεύεται ότι συνέβαλε στην επιτυχία του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων που πήρε το ένα τέταρτο των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύφεση σε Γαλλία Ιταλία Ολλανδία – ”Ψόφια” ανάπτυξη σε Γερμανία
Τα κύρια σημεία των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησής του παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός
“Πρέπει να πας φυλακή” φώναζαν διαδηλωτές στον Μπερλουσκόνι