Κόσμος

Βράχια καταπλάκωσαν πολίτες – 14 νεκροί στη Βραζιλία

Σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στο Νιτερόι, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέσυραν την Κυριακή άλλα τέσσερα πτώματα, μετά την κατολίσθηση βράχων την προηγουμένη, έπειτα από ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων. Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στους 14 νεκρούς.

Τουλάχιστον εννιά σπίτια κι ένα εστιατόριο καταστράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν αποκολλήθηκαν ογκόλιθοι από τον λόφο Μπόα Εσπεράνσα.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο βαριά τραυματισμένοι, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν δέκα πτώματα και ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνταν, μέχρι τον εντοπισμό, την Κυριακή το πρωί, των πτωμάτων τους.

«Έβρεξε πολύ τις δύο τελευταίες ημέρες» κι οι αρχές είχαν κηρύξει «κατάσταση επιφυλακής, ειδικά στο Νιτερόι, όπου έγινε σύσταση στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς ασφαλείς περιοχές», δήλωσε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Globo ο Χομπέρτου Χομπαντέι, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ψάχνουν για επιζώντες μετά την καταστροφή στη Βραζιλία

Η πυροσβεστική και η χωροφυλακή στην Πολιτεία, που ανέπτυξαν συνολικά περίπου 200 άνδρες στον τόπο όπου έγινε η κατολίσθηση, εργάζονταν χωρίς διακοπή το Σάββατο και την Κυριακή για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, καθώς και για να βοηθήσουν τους κατοίκους του Νιτερόι, που συνδέεται με το Ρίο με μια μεγάλη γέφυρα.

«Το 2012, όταν είχε γίνει καταγραφή των περιοχών υψηλού κινδύνου, αυτή η περιοχή δεν είχε θεωρηθεί πως ήταν υψηλού κινδύνου», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Χοντρίγκου Νέβες, ο δήμαρχος του Νιτερόι.

Ωστόσο ο Κλάουντιο ντος Σάντους, εκπρόσωπος ένωσης κατοίκων της συνοικίας Μπόα Εσπεράνσα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Globo πως ένα από τα σπίτια στον λόφο είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα επικίνδυνο λόγω του ενδεχομένου πτώσης βράχων, όμως οι κάτοικοί του δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν.

Υπάλληλοι «της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν στον λόφο και χαρακτήρισαν ένα σπίτι επικίνδυνο», αλλά ούτε φρόντισαν κατόπιν «να επιδιορθωθεί», ούτε οι κάτοικοί του «να μετακομίσουν», είπε η 24χρονη Κάσια, κάτοικος της κοινότητας, διερωτώμενη «πού να πάνε να ζήσουν οι φτωχοί;».

Τον Απρίλιο του 2010, σχεδόν 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φαβέλα στο Νιτερόι, εξαιτίας, και τότε, κατολίσθησης που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837