Site icon NewsIT

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Θέμα ημερών η «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά ισραηλινού οικισμού

04.08.2024 | 07:57
«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Θέμα ημερών η «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά ισραηλινού οικισμού

Palestinians inspect the site of Israeli strikes on a school sheltering displaced people, amid Israel-Hamas conflict, in Gaza City, August 3, 2024. REUTERS/Mahmoud Issa

Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή μετά και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη αλλά και του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση και το Ισραήλ βρίσκεται με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι εκτόξευσε περίπου 50 πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, η επίθεση αυτή δεν πρόκειται για την έναρξη των αντιποίνων για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, αλλά για υποστήριξη προς τον Παλαιστινιακό λαό και συγκεκριμένα θεωρούνται αντίποινα για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι Αμερικανοί προχωρούν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζει την άμυνά του και έχει ανοίξει τα καταφύγια. Βρετανία και ΗΠΑ καλούν του πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν. Στο Ισραήλ, αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν η μια μετά την άλλη τις πτήσεις τους από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεοτέρας.

Ιράν, Χεζμπολάχ και Χαμάς υπόσχονται εκδίκηση για τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φουάντ Σουκρ, ενώ εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στο ΟΗΕ, μιλώντας στο CBS, προειδοποίησε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου θα πλήξει πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους σε μεγαλύτερο βάθος στο Ισραήλ.

Στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, αναμένουν την ιρανική επίθεση οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολικό συγκρότημα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

«Δεκαεπτά μάρτυρες και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού στο σχολείο της Χαμάμα», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Γάζα. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα νεκρούς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν το πλήγμα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως είχε στόχο «τρομοκράτες» σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως «σχολείο της Χαμάμα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας». «Από εκεί σχεδιάστηκαν και εξαπολύθηκαν διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών. Επιπλέον, όπλα της Χαμάς κατασκευάζονταν και αποθηκεύονταν στο συγκρότημα», αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές ως κέντρα διοίκησης ή κρησφύγετα για τους ηγέτες και τους μαχητές της.

Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Γάζα, ανέφερε νωρίτερα ότι στο σχολικό συγκρότημα είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν ελπίζει…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Σάββατο την ελπίδα πως το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση παρά τις απειλές ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώθηκαν επικίνδυνα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη, μια ημέρα μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ανώτερο διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, η οποία – όπως και η Χαμάς – υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια και μαζί με τη Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί εκδίκηση. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει αλλά ούτε έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ελπίζει πως το Ιράν θα κάνει πίσω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «Το ελπίζω. Δεν ξέρω…».

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13 Απριλίου εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version