Πέμπτη, 18 Ιουλ.
34oC Αθήνα

«Βράζει» στον κορονοϊό η Ινδία – Πιέσεις για καθολικό lockdown

«Βράζει» στον κορονοϊό η Ινδία – Πιέσεις για καθολικό lockdown

Πληθαίνουν τα αιτήματα για την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο στην Ινδία καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και οι θάνατοι από κορονοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση Μόντι επικρίνεται για την διαχείριση της πανδημίας και δέχεται ισχυρές πιέσεις. 

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (10/5), 366.161 νέα κρούσματα και 3.754 θανάτους, σε μια μικρή μείωση από τα πρόσφατα ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει ανέλθει τώρα σε 22,66 εκατομμύρια και των θανάτων από την COVID-19 σε 246.116.

Καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια οξεία έλλειψη σε οξυγόνο και κλίνες και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια έχουν γεμίσει, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται.

Εξάλλου τα 1,47 εκατομμύρια δείγματα που εξετάστηκαν χθες Κυριακή για νέο κορονοϊό ήταν τα λιγότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με έναν ημερήσιο μέσο όρο 1,7 εκατομμυρίων τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαΐου.

Πολλά κρατίδια έχουν επιβάλλει αυστηρά lockdown τον μήνα αυτόν, ενώ άλλα έχουν υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν κλείσει κινηματογράφους, εστιατόρια, παμπ και εμπορικά κέντρα. 

Click4more: Γαλλία: Μπαρ και εστιατόρια ανεβάζουν ρολά – 20 τα κρούσματα της «ινδικής» μετάλλαξης

Ωστόσο οι πιέσεις αυξάνονται προς τον Μόντι να ανακοινώσει ένα lockowdn σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας πέρυσι. Ο Ινδός πρωθυπουργός επικρίνεται επειδή επέτρεψε τεράστιες συναθροίσεις σε θρησκευτικό φεστιβάλ και τη διεξαγωγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες μολονότι τα κρούσματα αυξάνονταν.

“Αποτυχία διακυβέρνησης επικών και ιστορικών διαστάσεων”, γράφει στο Twitter ο Βίπιν Νάραντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στις ΗΠΑ.

Χθες Κυριακή, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον νέο κορονοϊό, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι συμβούλευσε τις αρχές της Ινδίας ότι χρειάζεται να επιβάλλουν λοκντάουν.

“Πρέπει να κλείσετε”, δήλωσε ο Φάουτσι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ABC “This Week”. “Πιστεύω ότι ορισμένα ινδικά κρατίδια το έχουν ήδη κάνει αυτό, αλλά χρειαζόσαστε να σπάσετε την αλυσίδα της μετάδοσης. Και ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να κλείσετε”.

Καθολικό lockdown ζητούν οι γιατροί

Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος (IMA) έχει επίσης απευθύνει αίτημα για ένα “πλήρες, καλά σχεδιασμένο, προαναγγελθέν” lockdown.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, εισήλθε σε μια τέταρτη εβδομάδα λοκντάουν, βάσει του οποίου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου, την ώρα που οι κάτοικοί του παλεύουν με την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και προμηθειών οξυγόνου.

“Δεν είναι ώρα να δείξουμε χαλαρότητα”, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Άρβιντ Κετζρίουαλ.

“Αυτή η φάση είναι τόσο σκληρή, αυτό το κύμα είναι τόσο επικίνδυνο, τόσο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν (…) η προτεραιότητα αυτές τις ώρες είναι να σωθούν ζωές”, σημείωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πρωτοβουλίες… περιορισμών

Αργά χθες το βράδυ, το βόρειο κρατίδιο της Ουταραχάντ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Τρίτη ως τις 18 Μαΐου, μερικές μόλις ημέρες μετά την διεξαγωγή μαζικών θρησκευτικών συναθροίσεων στο κρατίδιο, οι οποίες αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης.

Τα καταστήματα που πωλούν φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά θα μένουν ανοιχτά κάποιες ώρες το πρωί, ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα θέατρα, τα μπαρ και τα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών βρίσκονται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα κλείσουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, είχε εμβολιάσει μέχρι χθες κατά της COVID-19 μόλις λίγο περισσότερους από 34,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι μόνον το 2,5% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις