Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου που είναι ο επικρατέστερος για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σήμερα στη Βραζιλία, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με εμπρηστικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.
Δηλώσεις… μαργαριτάρια για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους μαύρους που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει εκστομίσει χωρίς να… κοκκινίζει.
Οι ακροδεξιές “ρουκέτες” του Ζαΐχ Μπολσονάρου
“Δεν θα σε βίαζα ποτέ γιατί δεν το αξίζεις”, δήλωσε το 2003 απευθυνόμενος στην βουλευτή Μαρία ντο Ροσάριο στο κοινοβούλιο.
“Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων. Και ο λαός επίσης“, είπε το 1999 σε τηλεοπτική συνέντευξη.
“Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες“, είπε το 2016 και πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη.
“Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι’αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή“, δήλωσε το 2011 σε συνέντευξή του σε περιοδικό.
“Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω“, δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του.
“Δεν κάνουν τίποτα. Πιστεύω ότι δεν είναι καλοί ούτε για αναπαραγωγή”, είπε το 2017 έπειτα από επίσκεψή του σε χωριό αφροβραζιλιάνων.
“Δεν κινδυνεύω, γιατί τα παιδιά μου έχουν πολύ καλή μόρφωση“, είχε επίσης πει το 2011 σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν ένας γιος του ερωτευόταν μια μαύρη.
“Περίπου 30.000 διεφθαρμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πυροβοληθεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο”, είπε σε συνέντευξή του το 1999.
“Ο Θεός πάνω από όλα. Δεν τα πιστεύω αυτά για ένα κοσμικό κράτος. Το κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι αντίθετη σε αυτό μπορεί να φύγει”, δήλωσε επίσης το 2017 σε σύνοδο.
“Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους“, είπε το 2014 σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.
“Αν αυτοί (οι αριστεροί ψηφοφόροι) θέλουν να μείνουν εδώ, θα πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας”, είπε επίσης τον Οκτώβριο του 2018.
Μειώθηκε το προβάδισμα του Μπολσονάρου
Συρρικνώθηκε το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της Βραζιλίας, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του Φερνάντου Αντάτζι, κατέδειξαν δύο δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μόλις λίγες ώρες πριν αρχίσει η ψηφοφορία που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του κράτους.
Κατά τη μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 54% των προθέσεων ψήφου και ο Αντάτζι το 46%. Το ποσοστό του πρώην λοχαγού, νοσταλγού της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχε μεταδοθεί αυτή η κυλιόμενη δημοσκόπηση, την Τρίτη.
Η δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου Datafolha, φέρει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 55% και τον Αντάτζι το 45%, με το ποσοστό του ακροδεξιού υποψήφιου να μειώνεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχαν μεταδοθεί τα ευρήματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης, την Πέμπτη.
Οι κινήσεις του Γκόμες
Ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες, ο οποίος ήλθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του όσον αφορά το ποιον από τους δύο υποψηφίους να υποστηρίξουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται στη Βραζιλία.
Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDT) Γκόμες συγκέντρωσε ποσοστό 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το οποίο τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι και το μεγάλο φαβορί των σημερινών εκλογών, και τον Φερνάντου Αντάτζι, υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT).
“Βεβαίως, όλος ο κόσμος θα προτιμούσε με τον τρόπο μου να πάρω το μέρος κάποιου και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θέλω να το κάνω για έναν πολύ πρακτικό λόγο, τον οποίο δεν θέλω να πω τώρα”, δήλωσε ο Γκόμες σε βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
“Καθώς, αν δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν θέλω και να αποτελέσω εμπόδιο“, πρόσθεσε ο Γκόμες, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από τον πρώτο γύρο παρουσίαζαν ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο.
Μερικές ημέρες μετά τον πρώτο γύρο της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βγήκε πρώτος με 46% των ψήφων, το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα είχε εκφράσει έπειτα από συνέδριό του στην Μπραζίλια “την κρίσιμης σημασίας υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντάτζι για να αποφευχθεί η νίκη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων και η ήττα της δημοκρατίας” στη Βραζιλία.
Ωστόσο ο Σίρου Γκόμες, ο οποίος απουσίαζε από τη χώρα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ στην έδρα του στην Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, δεν μετείχε σε καμία συγκέντρωση.
Η δήλωση αυτή του Γκόμες αποτελεί ένα πολύ σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να συσπειρώσει τα κεντρώα κόμματα γύρω από τον υποψήφιό του για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ακροδεξιός υποψήφιος πιστώνεται το 56% των ψήφων στις σημερινές εκλογές, έναντι του 44% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters