Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Βραζιλία: Η πλατφόρμα Χ διακόπτει τις δραστηριότητές της στη χώρα

Βραζιλία: Η πλατφόρμα Χ διακόπτει τις δραστηριότητές της στη χώρα
ΦΩΤΟ Reuters

Η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) σταματά τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία. Το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι «απειλήθηκε» από έναν δικαστή.

Λόγω των «εντολών λογοκρισίας» που υποστηρίζει ότι εξέδωσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεξάντρ ντε Μοράες, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη χώρα «με άμεση ισχύ».

Το Χ λέει ότι ο Μοράες απείλησε κρυφά έναν από τους νομικούς εκπροσώπους της στη Βραζιλία, λέγοντας ότι θα τον συλλάβει εάν δεν συμμορφωθεί με την εντολή να κατεβάσει κάποιο περιεχόμενο από την πλατφόρμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Το Χ παραμένει διαθέσιμο για τον λαό της Βραζιλίας, πρόσθεσε η πλατφόρμα του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.

Νωρίτερα φέτος, ο Μοράες διέταξε το Χ να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς καθώς ερευνά τους αποκαλούμενους «ψηφιακούς μαχητέ» που κατηγορούνται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της θητείας του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Μοράες ξεκίνησε έρευνα και για τον Μασκ αφού εκείνος είπε ότι θα επανενεργοποιήσει λογαριασμούς τους οποίους είχε διατάξει ο δικαστής να μπλοκαριστούν. Ο επιχειρηματίας είχε χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικές» τις αποφάσεις του δικαστή.

Στη συνέχεια ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Χ δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις εντολές του. Τον Απρίλιο, δικηγόροι της πλατφόρμα ισχυρίστηκαν ότι λόγω «λειτουργικών προβλημάτων» παρέμειναν ενεργοί οι λογαριασμοί χρηστών για τους οποίους ο Μοράες είχε ζητήσει να μπλοκαριστούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις