Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Βραζιλία – Μπολσονάρο: Χάσαμε, δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε

Βραζιλία – Μπολσονάρο: Χάσαμε, δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε

«Χάσαμε» παραδέχτηκε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δια στόματος του αντιπροέδρου του, τρία 24ωρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022. Την αναμέτρηση ως γνωστόν κέρδισε ο Λούλα Ντα Σίλβα.

Κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας, ο Ζαΐρ  Μπολσονάρο δεν συνεχάρη τον Λούλα για τη νίκη του, αρκέστηκε να πει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και έδωσε γρήγορα τον λόγο στον προσωπάρχη του για την εκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας.

Ενώ πολλοί περίμεναν εναγωνίως την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος δεν αναγνώρισε ευθέως την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών ωστόσο δεν αμέλησε να δώσει τροφή για άλλη μια φορά σε αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα και εξέφρασε την κατανόησή του προς τους υποστηρικτές του που έχουν αποκλείσει πολλούς αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Λούλα, με πολλούς εξ αυτών να καλούν σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σήμερα όμως ο αντιπρόεδρος του Μπολσονάρο, ο Χάμιλτον Μουράο, ήταν λακωνικός και ευθύς: «Δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε – χάσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθούμε», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα O Globo ο πρώην στρατηγός.

Ο Μουράο είπε επίσης ότι πιστεύει ότι δεν υπήρξε εκλογική νοθεία.

Στις εκλογές της 30ής Οκτωβρίου ο Λούλα έλαβε το 50,9% των ψήφων ενώ ο Μπολσονάρο το 49,1%. Ο κεντροαριστερός Λούλα θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου την 1η Ιανουαρίου 2023.

Βραζιλία: Νέες διαδηλώσεις οπαδών του Ζαΐρ Μπολσονάρο – «Να επέμβει ο στρατός»

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν και την Τετάρτη (02.11.2022), έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Σάο Πάουλο, την Μπραζίλια και το Ρίο, ζητώντας να επέμβει ο στρατός μετά την ήττα του Ζαΐρ Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές.

Οι διαδηλωτές κρατούν επίσης αποκλεισμένους πολλούς δρόμους σχεδόν στις μισές Πολιτείες, ωστόσο τα οδοφράγματα είναι λιγότερα.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά το λακωνικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Μπολσονάρο, σπάζοντας τη σιγή του, για να πει ότι «θα σεβαστεί» το Σύνταγμα. Έδωσε έτσι το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης και η παράδοση της εξουσίας στον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μολονότι το μήνυμα προς τους υποστηρικτές του ήταν αμφίσημο.

Στο Σάο Πάουλο, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα «Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».

«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία» είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», είπε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ο αριθμός των οδοφραγμάτων μειώθηκε: Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι καταμετρήθηκαν 167 οδοφράγματα, στις 17 από τις 27 Πολιτείες, από 271 την Τρίτη (01.11.2022).

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε την Τρίτη (01.11.2022) ο Μπολσονάρο. Παράλληλα ωστόσο υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ο καρπός της αγανάκτησης και ενός αισθήματος αδικίας» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.

Στο Σάο Πάολο, μερικές δεκάδες διαδηλωτές είχαν αφήσει ανοιχτή μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στον βασικό οδικό άξονα που συνδέει την Πολιτεία αυτήν, τον οικονομικό πνεύμονα της Βραζιλίας, με τα κεντροδυτικά της χώρας. 

Την Τρίτη (01.11.2022), η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει οδοφράγματα, ιδίως στον νότο της χώρας που ψήφισε υπέρ του Μπολσονάρο στις εκλογές της Κυριακής (30.10.2022).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις