Πέμπτη, 4 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Βραζιλία – Μπολσονάρου: Εκπαιδευτικά μέτρα στα πρότυπα της χιτλερικής νεολαίας!

Βραζιλία – Μπολσονάρου: Εκπαιδευτικά μέτρα στα πρότυπα της χιτλερικής νεολαίας!
φωτογραφία: αρχείο Reuters

Εκπαιδευτικά μέτρα που παραπέμπουν στη χιτλερική νεολαία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία.

Με εγκύκλιό του, ο υπουργός Παιδείας Ρικάρντο Βέλεζ Ροντρίγκεζ, συνέστησε την ανάγνωση μπροστά στους μαθητές του συνθήματος “Η Βραζιλία, πάνω από όλα, ο Θεός πάνω από όλα”, που χρησιμοποιούσε ο Μπολσονάρου κατά την προεκλογική του εκστρατεία, μια αναφορά, η οποία, ενώ αποσύρθηκε φαίνεται ότι επιστρέφει.

Η εγκύκλιος, επίσης, ενθαρρύνει το σχολικό προσωπικό να μαγνητοσκοπεί τους μαθητές να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να στέλνουν τα βίντεο μέσω mail στο υπουργείο Παιδείας ή στο τμήμα επικοινωνίας της προεδρίας.

Τα προτεινόμενα αυτά μέτρα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν φήμες για τη χρήση των εικόνων αυτών για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Αντιμέτωπο με διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών και αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης, το υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι εικόνες των μαθητών θα μεταδίδονται “μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων τους”.

Το ανακοινωθέν εξηγεί, ακόμη, ότι πρόκειται για ένα προαιρετικό αίτημα “που αποτελεί μέρος μιας πολιτικής ανάπτυξης των εθνικών συμβόλων”.

Βραζιλία – Αντιδράσεις

Ο βουλευτής του κόμματος της αριστεράς, του του PSOL, Μαρσέλο Φρίξο χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την “συμπεριφορά” του υπουργού Παιδείας.

Με ανάρτηση στο twitter, επίσης, θα κινηθούν για την άσκηση ποινικής δίωξης σε ομοσπονδιακά δικαστήρια για “παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αμεροληψίας”, θεωρώντας ότι το μήνυμα του υπουργού συνιστά “προσβολή του κοσμικού κράτους” και στόχο έχει την “κυβερνητική προπαγάνδα”.

Η εγκύκλιος επέφερε, ακόμη, τριγμούς στο στρατόπεδο του προέδρου.

Η Ζανάϊνα Πασκοάλ, διακεκριμένη νομικός που εκλέχθηκε βουλευτής στην Πολιτεία του Σάο Πάολο, υποστηριζόμενη από το PSL, το κόμμα του Μπολσονάρου, παραδέχθηκε, επίσης, ότι η εγκύκλιος ήταν “εξωπραγματική”, αν και επέκρινε τη “δυσανάλογη” αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Μπολσονάρου ξεκίνησε μια σταυροφορία κατά της “μαρξιστικής κατήχησης” στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις