Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχάρη τους «πολεμιστές» οι οποίοι διεξήγαγαν αστυνομική έφοδο σε φαβέλα στο βόρειο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο απολογισμός των θυμάτων οποίας αυξήθηκε στους 25 νεκρούς χθες Τετάρτη.
«Μπράβο στους πολεμιστές που εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 20 περιθωριακούς εμπλεκόμενους στη διακίνηση ναρκωτικών, αφού δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των επικεφαλής συμμορίας», ανέφερε ο Μπολσονάρο μέσω Twitter.
Ο πρόεδρος τόνισε πως του προκαλεί αγανάκτηση η «αντιστροφή των αξιών από μέρος των ΜΜΕ», τα οποία «απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη τους γκάγκστερ».
«Η αριστερά» προσπαθεί να αποκρύψει από τους πολίτες «την πραγματικότητα της διακίνησης ναρκωτικών στη Βραζιλία», συνέχισε ο Μπολσονάρο. «Δαιμονοποιεί την αστυνομία και αντιμετωπίζει τους εγκληματίες σαν να ήταν θύματα, και όχι απάνθρωποι κακοποιοί, βαριά οπλισμένοι, που περιφρονούν τους νόμους, τυραννούν, εκβιάζουν, απειλούν και σκοτώνουν τον οποιονδήποτε χωρίς την παραμικρή ανησυχία».
Ανέφερε ότι σκοτώθηκε μια «αθώα», η Γκαμπριέλ Φερέιρα ντα Κούνια, κάτοικος, 41 ετών, η οποία σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι της στη φαβέλα.
Η ταφή της έγινε χθες Τετάρτη με παρόντες λιγοστούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένης της απαρηγόρητης μητέρας της, που πεσμένη πάνω στο φέρετρο φώναζε «κόρη μου!», διαπίστωσε δημοσιογράφος της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η βραζιλιάνικη χωροφυλακή, που διεξάγει συχνά τέτοιες επιχειρήσεις πριν από τα ξημερώματα σε φαβέλες στο Ρίο με στόχο διακινητές ναρκωτικών, ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά καθώς προσπαθούσε να «συλλάβει εγκληματίες κρυμμένους» στη Βίλα Κρουζέιρου.
Νεκρός και ανήλικος
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δύο άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπέκυψαν τη νύχτα της Τρίτης προς χθες Τετάρτη στο νοσοκομείου Ζετούλιο Βάργκας. Άλλος ένας, ανήλικος, πέθανε σε κλινική του δήμου. Τέσσερις ασθενείς συνέχιζαν χθες να νοσηλεύονται, ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Χθες ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Έντσον Φακίν δήλωσε «πολύ ανήσυχος μετά τη νέα αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε σε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων».
Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δώσει εντολή στην πολιτεία Ρίο να του παρουσιάσει εντός τριών μηνών σχέδιο για να μειωθούν οι θάνατοι που οφείλονται στη δράση της αστυνομίας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στα τέλη του Μαρτίου, αλλά χαρακτηρίστηκε υπερβολικά αόριστο από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση της Τρίτης στη Βίλα Κρουζέιρο, που χαρακτηρίστηκε «σφαγή» από τις ίδιες οργανώσεις, διήρκεσε 12 ώρες, ανάγκασε σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν τις πόρτες τους και είχε τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην ιστορία της πολιτείας.
Έγινε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο έπειτα από την έφοδο η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό, στη φαβέλα Ζακαρεζίνιο.
«Συνήθεια» οι εκτελέσεις από αστυνομικούς
Πολλοί αστυνομικοί είχαν κατηγορηθεί για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, όμως μόλις τέσσερις εξ αυτών αντιμετώπισαν ποινικές έρευνες και οι 10 από τους 13 φακέλους μπήκαν κατόπιν στο αρχείο.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς στη Βίλα Κρουζέιρο.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν αμέσως για να ανασταλούν αυτές οι αστυνομικές επιχειρήσεις και να αποφευχθεί το να μετατραπούν κι άλλοι άνθρωποι σε θύματα αυτής της βαρβαρότητας», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από περίπου είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.