Μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και η σκέψη πως μπορεί η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στη Βραζιλία. Ακόμη περισσότερο το γεγονός πως η σκέψη αυτή αρέσει στον μελλοντικό υπουργό Άμυνας…
Ο Αουγκούστο Ελένο είναι ο άνθρωπος που ο Ζαΐρ Μπολσονάρο προορίζει για τη θέση του υπουργού Άμυνας της Βραζιλίας. Και δεν έκρυψε πως εγκρίνει την ιδέα του να αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές στις φαβέλες του Ρίου για να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα.
«Είναι μια απαραίτητη αντίδραση στην οπλοκατοχή στο Ρίο, κυρίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Nacional. «Στόχος δεν είναι να σκοτώνουμε αδιακρίτως. Χρειάζονται σωστά καθορισμένα κριτήρια», συνέχισε.
«Οι αστυνομικοί του Ρίο είναι πολύ γενναίοι (…) όμως χρειάζονται ένα άλλο είδος στήριξης», πρόσθεσε ο Ελένο, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στις φαβέλες όπου κυριαρχούν βαριά οπλισμένες συμμορίες διακινητών ναρκωτικών.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο εκλεγμένος κυβερνήτης του Ρίο, ο Ουίλσον Βίτζελ, που επίσης ανήκει στην ακροδεξιά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους ένοπλους κακοποιούς, ακόμα κι αν δεν αποτελούν απειλή για τους αστυνομικούς.
Ο Βίτσελ, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής ηλικίας 50 ετών, βρίσκεται μεταξύ των κυβερνητών που επωφελήθηκαν από τη δυναμική του Μπολσονάρο (σ.σ. πρώην λοχαγού και νοσταλγού της χούντας) και κατάφεραν να εκλεγούν στις γενικές εκλογές. Και οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν εκστρατεία υιοθετώντας πολύ σκληρή γραμμή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
«Εάν έχετε πέντε εγκληματίες που πυροβολούν εναντίον ενός αστυνομικού, θα πρέπει να σκοτωθούν όλοι» είπε ο Βίτσελ την Τρίτη το βράδυ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.
Όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν το σχέδιό του προβλέπει επίσης να πυροβολούνται πισώπλατα οι ύποπτοι, εκείνος απάντησε: «Θα οπλοφορεί; Εκείνος (ο εγκληματίας) αντιπροσωπεύει μια απειλή. Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του».
«Το να δίνεται άδεια να δολοφονείται αυτομάτως οποιοσδήποτε ενδέχεται να οπλοφορεί αν και δεν αποτελεί άμεση απειλή εναντίον της ζωής άλλου αντίκειται στο διεθνές και το βραζιλιάνικο δίκαιο», αντέδρασε η Διεθνής Αμνηστία. «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των ίδιων των αστυνομικών», πρόσθεσε.
Περισσότεροι νεκροί από τη Συρία!
Φαίνεται πως την κυβέρνηση Μπολσονάρο (σ.σ. αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου) δεν την απασχολεί το γεγονός πως η βία είναι μάστιγα στη Βραζιλία. Τον περασμένο χρόνο οι νεκροί έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 63.880 και σε διάστημα επτά ετών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι στον πόλεμο στη Συρία.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 το Ρίο ντε Ζανέιρο είναι αντιμέτωπο τα τελευταία χρόνια με την κλιμάκωση της βίας, η οποία τροφοδοτείται από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πολιτεία αλλά και από τη διαφθορά.
Τον Φεβρουάριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέθεσε στον στρατό τη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας της πολιτείας, της δεύτερης πλουσιότερης στη χώρα.
Στη Βραζιλία, πάντως, η αστυνομία δεν διστάζει να πυροβολήσει εναντίον υπόπτων και δεν λογοδοτεί σε κανέναν, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία: πέρυσι σκότωσε 5.144 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων.
Χαστούκι από το Ανώτατο Δικαστήριο
Σε μια εξέλιξη που μάλλον είναι… αχτίδα στο σκοτάδι που φαίνεται πως έρχεται, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ζήτησε, χθες Τετάρτη, την αναστολή των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εκλογή του Μπολσονάρο στην προεδρία της χώρας.
Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτίμησαν ότι οι επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στους χώρους πανεπιστημίων επηρεάζουν την ελευθερία λόγου και σκέψης.
«Δεν υπάρχει δημοκρατικό δίκαιο χωρίς σεβασμό στις ελευθερίες (…) Η μόνη νόμιμη δύναμη που μπορεί να εισέρχεται στα πανεπιστήμια είναι αυτή των ελεύθερων και πλουραλιστικών ιδεών. Οποιοιδήποτε άλλη ισοδυναμεί με τυραννία», αποφάσισε η δικαστής Κάρμεν Λουτσία Αντούνες, εισηγήτρια της απόφασης, την οποία στήριξαν ομόφωνα οι οκτώ υπόλοιποι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Μία ημέρα πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αστυνομικοί είχαν εισβάλει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή συνεδρίων για τη δημοκρατία και να κατεβάσουν «αντιφασιστικές» αφίσες.
Οι αστυνομικοί έδρασαν έπειτα από απόφαση των εκλογοδικείων, τα οποία εκτίμησαν ότι οι δραστηριότητες αυτές ισοδυναμούσαν με παράνομη προπαγάνδα κατά του Μπολσονάρο. Οι φοιτητές και οι καθηγητές κατήγγειλαν τις επεμβάσεις ως λογοκρισία.
Ήδη από το Σάββατο η Κάρμεν Λουσία Αντούνες είχε ζητήσει την αναστολή των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη σκέψη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ