Site icon NewsIT

Βραζιλία: Ο πάγος σε έλικες και φτερά μπορεί να προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους – Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

10.08.2024 | 10:55
Βραζιλία: Ο πάγος σε έλικες και φτερά μπορεί να προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους – Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

Debris is pictured as emergency personnel work at the site of a turboprop plane crash, in Vinhedo, Brazil August 9, 2024 in this picture obtained from social media. Juninho Giugni via Instagram/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου που παρέσυρε στον θάνατο 61 επιβαίνοντες στην Βραζιλία, ενώ η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την τραγωδία στο Σάο Πάολο. 

Το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 80 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο και ύστερα από μια μακρά περιδίνηση στον αέρα κατέληξε στην αυλή σπιτιού στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος, ωστόσο και οι 61 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών το ηλικίας 14 ετών αεροσκάφος φέρεται να έπεσε σε αυτό που αποκαλούν επίπεδη περιδίνηση.

Ως αιτίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είχε σχηματιστεί πάγος, καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα ψυχρό μέτωπο στη διαδρομή που θα ακολουθούσε το αεροσκάφος ή κάποια μηχανική βλάβη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα FlightRadar24, είχε εκδοθεί στην περιοχή προειδοποίηση για «σοβαρή πιθανότητα πάγου» σε υψόμετρο ανάμεσα στα 12.000 και τα 21.000 πόδια προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στα 17.000 πόδια λίγο πριν τη συντριβή του.

Σύμφωνα με το Skynews, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σταγονίδια νερού παγώνουν και συγκεντρώνονται στα φτερά και τους έλικες. Αυτό δυνητικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην απόδοση του αεροπλάνου μειώνοντας την ώθηση, την άνωση και αυξάνοντας την τριβή.

Ωστόσο, επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας, τόνισε πως το αεροσκάφος που κατέπεσε «είναι πιστοποιημένο σε αρκετές χώρες για να πετάει σε συνθήκες παγοποίησης, σε αρκετές από τις οποίες η επίπτωση της παγοποίησης είναι πιο σοβαρή».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση των κινητήρων και το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους είναι τα τρία σημεία που θα εξετάσουν σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν ήδη εντοπιστεί.

Το χρονικό

Το αεροσκάφος, που είχε κατασκευάσει η γαλλοϊταλική ATR, μετέφερε «57 επιβάτες» και είχε «τέσσερα μέλη πληρώματος», σύμφωνα με τον αερομεταφορέα Voepass.

Εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια) προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους, στη Σαν Πάολο. Έπειτα από απότομη απώλεια ύψους, συνετρίβη στις 13:25 (τοπική ώρα· 19:25 ώρα Ελλάδας) στη Βινιέντο, κοινότητα 76.000 κατοίκων, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη Σαν Πάολο, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες», τόνισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμος της Βαλίνιους, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης στη γειτονική πόλη Βινιέντου.

Plane carrying 61 people crashes in Brazil

Συνταρακτικά πλάνα που μεταδόθηκαν από βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δείχνουν στο αεροσκάφος καθώς χάνει ύψος με μεγάλη ταχύτητα, συνεχίζοντας την περιδίνηση ανεξέλεγκτο και κατόπιν στήλη πυκνού καπνού από το σημείο όπου συνετρίβη στη συνοικία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version