Χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας βγήκαν την Πέμπτη (13/5) στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Οι διαδηλώσεις έρχονται στον απόηχο της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι.
«Ούτε σφαίρα, ούτε πείνα, ούτε COVID. Ο μαύρος λαός θέλει να ζήσει!»: οι διαδηλωτές, που φόραγαν μάσκες και τηρούσαν αποστάσεις, αξίωσαν να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των μαύρων και των μιγάδων – του 55% του πληθυσμού της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων – την ημέρα που επισήμως η Βραζιλία τιμά την επέτειο από το τέλος της δουλείας, το 1888.
Οι διαδηλωτές αμφισβητούν αυτή την «ψευδεπίγραφη» επέτειο, με την οποία τιμάται το ότι η κόρη του τότε βραζιλιάνου μονάρχη, η πριγκίπισσα Ισαβέλα, υπέγραψε νόμο που απελευθέρωνε τους σκλάβους.
Δείτε φωτογραφίες:
Οι μαύροι Βραζιλιάνοι προτιμούν να γιορτάζουν το τέλος της δουλείας την 20ή Νοεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του Ζουμπί, μορφής της αντίστασης εναντίον της σκλαβιάς και τελευταίου ηγέτη μιας κοινότητας εξεγερμένων σκλάβων, των Παλμάρες.
Στην πορεία που έγινε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, οι διαδηλωτές κράταγαν κεριά και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Εναντίον της γενοκτονίας, η εξέγερση είναι δίκαιη», «Μην σκοτώνεις εμένα, σκότωσε τον ρατσισμό», ή «Δικαιοσύνη για τη Ζακαρέζινιο», τη φαβέλα όπου έγινε η φονική επιδρομή της αστυνομίας. Σύμφωνα με την τελευταία, σκοπός της επιχείρησης που διεξήγαγε ήταν να εξαρθρωθεί συμμορία που στρατολογούσε παιδιά και εφήβους για να διακινούν ναρκωτικά, να διαπράττουν κλοπές, απαγωγές και δολοφονίες.
Δείτε βίντεο:
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως αντιτείνουν ότι η επιχείρηση ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει ποτέ στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μητρόπολης, όπου ζουν οι λιγότερο προνομιούχοι, στην πλειονότητά τους μαύροι, συνηθισμένοι σε αυτού του τύπου τις εφόδους της αστυνομίας.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας, τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, πως διαπράττει «γενοκτονία» των μαύρων Βραζιλιάνων.
Δείτε φωτογραφίες:
Για τη Ντάρα Σαντάνα ντε Καρβάλιο, που συμμετείχε στην πορεία, «αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι μαύροι είναι αυτοί που πεθαίνουν περισσότερο, είναι αυτοί που πεθαίνουν περισσότερο από τα πυροβόλα όπλα, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, είναι αυτοί που εμβολιάζονται λιγότερο. Πρόκειται για πολιτική γενοκτονίας».
«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε το τέλος της γενοκτονίας των μαύρων, για να απαιτήσουμε εμβόλια, θέσεις εργασίας και ίσα δικαιώματα», υπερθεμάτισε ο Αλεσάντρο ντε Σάντους Βισόσα, άλλος διαδηλωτής.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις, που οργάνωσε η Συμμαχία των Μαύρων για τα Δικαιώματα, έγιναν στην Μπραζίλια, στο Σαλβαντόρ και στην οικονομική πρωτεύουσα Σαν Πάουλου, όπου συμμετείχαν κάπου 500 άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν το σύνθημα «κάτω ο Μπολσονάρο», αναφερόμενοι στον ακροδεξιό πρόεδρο.
«Ο πρόεδρος Μπολσονάρο και ο αντιπρόεδρός του εξήραν τη σφαγή» στη φαβέλα Ζακαρέζινιο, την «τραγωδία» στη διάρκεια της οποίας η αστυνομία «σκότωσε 28 ανθρώπους εν ψυχρώ», είπε ο Ζουάο ντε Ολιβέιρα, διαδηλωτής στο Σαν Πάουλου. «Γι’ αυτό ήρθαμε να διαδηλώσουμε».
Ακτιβιστές κατήγγειλαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις» στη φαβέλα, τονίζοντας πως πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν ήταν ύποπτοι για τίποτε απολύτως. Ένα από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει την ίδια άποψη: στην έφοδο στη Ζακαρέζινιο υπάρχουν ενδείξεις πως διαπράχθηκαν «αυθαίρετες εκτελέσεις», δήλωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: Reuters