Κανείς δεν εξεπλάγη από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο ήταν το φαβορί και αυτό επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, νοσταλγός της χούντας και πρώην στρατιωτικός που δεν έχει κρύψει τις ρατσιστικές του απόψεις, κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία με ποσοστό 46%. Θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου, τον κεντροαριστερό Φερνάντο Αντάντ, τον άνθρωπο που μπήκε στη μάχη των εκλογών στο παρά 5’, αντικαθιστώντας τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα Λούλα. Ο Αντάντ πήρε στον πρώτο γύρο ποσοστό 29%.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πήρε περισσότερες από τις μισές ψήφους στις πλουσιότερες πολιτείες της Βραζιλίας: στην πολιτεία του Σαν Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο Αντάντ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο δεύτερος γύρος, είπε, δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές
Αντίθετα, ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντο Αντάντ (πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάολο) κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.
Συνολικά, ο Μπολσονάρο κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9. Στην Πολιτεία Σαν Πάολο, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρο εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια. Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.
Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, «έδωσε» στον Μπολσονάρο ποσοστό 48% και στον Αντάντ το 27%.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά).
Ήθελε εκλογή από τον πρώτο γύρο
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία έβγαλαν τους οπαδούς του ακροδεξιού υποψηφίου στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Ο Μπολσονάρο (που πριν από μερικές μέρες είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι) εμφανίστηκε βέβαιος πως θα μπορούσε να έχει κερδίσει την προεδρία από την πρώτη Κυριακή. Δεν το κατάφερε γιατί, όπως είπε, υπήρξαν προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας.
«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρυ σε βίντεο που ανέβηκε στο Facebook.
«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (…). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», είπε.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».
Ο Μπολσονάρο έχει υποσχεθεί να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν ως φαβορί, ενώ την τελευταία εβδομάδα αύξησε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του.
Σε αυτό φαίνεται πως τον… “βοήθησε” και η επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε πριν από μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός έμεινε μέρες στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε σειρά επεμβάσεων.
Ο Μπολσονάρου εκμεταλλεύθηκε το κύμα της οργής προς το πολιτικό κατεστημένο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς στον κόσμο αλλά και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία, το κράτος όπου διαπράττονται οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στην υφήλιο.
Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρο υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT (Εργατικό κόμμα) για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.
Θρίαμβος και για τους γιους του
Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς δεν πανηγύρισε μόνο τον δικό του εκλογικό θρίαμβο. Είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντο, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιο, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.
Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάολο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρο, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που πέθανε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.
Ο Φλάβιο Μπολσονάρο, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους. Ο δευτερότοκος γιος του 63χρονου υποψήφιου προέδρου, ο Κάρλος Μπολσονάρο, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια, αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, έχει πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μια κόρη.
Αντίθετα από τους γιους του υποψήφιου προέδρου, η Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην πρόεδρος της χώρας που καθαιρέθηκε το 2016 δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία, αφού οι ψηφοφόροι της Πολιτείας Μίνας Ζεράις δεν την τίμησαν.
Η Ρουσέφ βγήκε τέταρτη με ποσοστό 15,06%. Κι ας την έδιναν φαβορί για την πρωτιά οι δημοσκοπήσεις. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πανωλεθρία για την πρώην πρόεδρο της χώρας ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ