Παρασκευή, 23 Αυγ.
36oC Αθήνα

Βρετανία: 67χρονος είναι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα – Το γενναίο μήνυμά του

Βρετανία: 67χρονος είναι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα – Το γενναίο μήνυμά του
AP Photo/ Lindsey Wasson

Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιατρική ιστορία ως ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

Ήδη, οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν σε επτά χώρες.

Ο Racz είναι ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε τη δόση του εμβολίου, που έχει σχεδιαστεί για να εξολοθρεύσει την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα – και να βάλει φρένο στην επανεμφάνισή του, γράφει ο Guardian.

Οι γιατροί ξεκίνησαν τις δοκιμές σε ασθενείς το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με mRNA, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν την «πρωτοποριακή» δυνατότητά του να σώσει χιλιάδες ζωές.

Κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει την επανεμφάνισή τους. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει έξι κέντρα, τα οποία βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο έλαβε την αρχική του δόση την Τρίτη (20.08.2024).

Συνολικά, θα εγγραφούν περίπου 130 ασθενείς – από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, έως νόσο σε προχωρημένο στάδιο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο – για να λάβουν το εμβόλιο παράλληλα με την ανοσοθεραπεία. Περίπου 20 θα είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια Covid-19, και λειτουργεί παρουσιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα καρκινικούς δείκτες από τον NSCLC για να προετοιμάσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε τώρα σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), το οποίο ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι απλό στην εφαρμογή και μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένα αντιγόνα στο καρκινικό κύτταρο και στη συνέχεια να τα στοχεύσεις. Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου».

«Μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο»

Ο Janusz Racz, από το Λονδίνο, διαγνώστηκε τον Μάιο και αμέσως μετά άρχισε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή. «Είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ειδικά στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, διότι πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο.

«Και επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που μπορεί να παράσχει απόδειξη της έννοιας αυτής της νέας μεθοδολογίας και όσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν».

Ο Racz έλαβε έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών σε διάστημα 30 λεπτών στο National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη (20.08.2024).

Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά σκέλη RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι διαδοχικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

«Ελπίζουμε ότι η προσθήκη αυτής της θεραπείας θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου», ανέφερε ο Lee.

Και πρόσθεσε: «Ασχολούμαι με την έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία δούλευε. Τώρα γνωρίζουμε ότι περίπου 20-30% [των ασθενών] μένουν ζωντανοί στο στάδιο 4 με ανοσοθεραπεία και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, πάνω από την ανοσοθεραπεία, θα μπορούσε να δώσει την επιπλέον ώθηση.

Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε φάση 2, φάση 3 και στη συνέχεια να ελπίζουμε ότι θα γίνει πρότυπο περίθαλψης παγκοσμίως και θα σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», τόνισε.

Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς, χαιρέτισε την έναρξη της δοκιμής εμβολίων για τον καρκίνο του πνεύμονα. «Η προσέγγιση αυτή έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο», δήλωσε. «Υποστηρίζουμε τους ερευνητές μας, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος έργων που παράγουν πρωτοποριακές θεραπείες, όπως αυτή».

Ο Racz ελπίζει ότι μόλις τελειώσει η θεραπεία του θα μπορέσει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να επιτύχει τη φιλοδοξία της ζωής του: να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις