Απ' όλα είχε το debate ενόψει των εκλογών στη Βρετανία... Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους τόνους να ανεβαίνουν, αλλά και με τους δύο άνδρες να δίνουν υπόσχεση με χειραψία για βελτίωση του ύφους του πολιτικού διαλόγου, την ώρα που υπήρχαν γελάκια στο κοινό.
Οι δύο μονομάχοι στη Βρετανία ξέφυγαν για λίγο και αιτία ήταν το Brexit. Κατά την τηλεμαχία τους έδωσαν τα χέρια ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και συμφώνησαν να κρατήσουν έναν πολιτικό πολιτισμό.
Η χειραψία μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων ακολούθησε την ερώτηση της συντονίστριας του ντιμπέιτ Τζούλι Έτσινγχαμ: “Θα δώσετε τα χέρια και θα δεσμευτείτε για τη βελτίωση της πολιτικής;”.
Ωστόσο στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, των Τόρις από τη μία και των Εργατικών από την άλλη, συγκρούστηκαν σφόδρα για το Brexit.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε να δώσει “τέλος σε αυτήν την εθνική μιζέρια” και είπε ότι το Εργατικό Κόμμα προσφέρει “μόνο διαίρεση και αδιέξοδο”, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα “λύσουν το θέμα του Brexit δίδοντας σε εσάς, τον λαό, τον τελευταίο λόγο”.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπολογίζει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα του επιτρέψει να υιοθετηθεί από αυτό η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τις Βρυξέλλες.
“Μόλις περάσουμε την συμφωνία αυτή στο κοινοβούλιο και μπορούμε να το κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσουμε να καταπιαστούμε με τις προτεραιότητες του λαού”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ως τα τέλη Ιανουαρίου ο Τζόνσον επιδιώκει έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και στη συνέχεια την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν από το τέλος της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου ως τον Δεκέμβριο του 2020.
“Δεν θα καταφέρετε να το κάνετε σε μερικούς μήνες και το ξέρετε πολύ καλά”, του επιτέθηκε ο Κόρμπιν, σημειώνοντας ότι θα του χρειαστούν “ίσως επτά χρόνια διαπραγματεύσεων για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία”, δηλαδή πολύ περισσότερο από την προβλεπόμενη μεταβατική περίοδο.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του δηλώνει ότι θα σκίσει την συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με μια τελωνειακή ένωση και μια στενότερη σχέση με την ενιαία αγορά, την οποία θα θέσει στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.
Στο πρώτο μέρος της τηλεμαχίας κυριάρχησε το Brexit, ενώ οι δύο ηγέτες διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους και για άλλα θέματα, όπως κυρίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Όταν ανέβηκαν οι τόνοι
Η κόντρα τους ξεκίνησε όταν ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίστηκε ότι θα δοθεί πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του τομέα της υγείας στο NHS με μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Ο Κόρμπιν είπε στον πρωθυπουργό: “Θα πουλήσετε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ και την Big Pharma” και επικαλέστηκε λογοκριμένες αναφορές για “μια σειρά μυστικών συναντήσεων” με τις ΗΠΑ κατά τις οποίες η κυβέρνηση πρότεινε “πλήρη πρόσβαση αγοράς για αμερικανικά προϊόντα στο δικό μας NHS”.
Ο Τζόνσον απαντώντας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι “απολύτως πλαστοί” και ότι “υπό καμία συνθήκη η κυβέρνηση αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση Συντηρητικών δεν θα βάλει το NHS στο τραπέζι οποιωνδήποτε εμπορικών διαπραγματεύσεων”.
Η συγκεκριμένη τηλεμαχία αυτή, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ήταν η πρώτη ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία. Επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ που διοργανώθηκε παρά την καταδίκη του από μικρότερα κόμματα που δεν συμπεριέλαβε, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP). Και τα δύο αυτά φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξέφρασαν την λύπη τους που δεν ακούστηκε στο ντιμπέιτ αυτό και η φωνή του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Δημοσκόπηση που έγινε από το YouGov μετά την τηλεμαχία όσον αφορά το ποιος ήταν αυτός που κέρδισε, έδειξε τους δύο αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Τζόνσον να λαμβάνει 51% και ο Κόρμπιν 49%, ενώ “οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Εργατικών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών ότι κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα δύο στρατόπεδα αντιπαρατίθενταν, θεωρώντας καθένα τον δικό του υποψήφιο νικητή του ντιμπέιτ, ενώ ταυτοχρόνως ο λογαριασμός των Συντηρητικών στο Twitter, ο οποίος μετονομάστηκε σε “factcheck UK” με αφορμή την τηλεμαχία, επικρινόταν έντονα για την αλλαγή αυτή ονόματος, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.
Μια από τις δυνατές στιγμές του ντιμπέιτ ήταν τέλος όταν ένας θεατής από το κοινό κατηγόρησε και τους δύο πολιτικούς ότι ρίχνουν το επίπεδο της συζήτησης και διερωτήθηκε πως μπορούν να τους έχουν εμπιστοσύνη.
Ταπεινωτικό ήταν εξάλλου το γεγονός ότι το κοινό, το οποίο προερχόταν και από τα δύο στρατόπεδα, έδειχνε μια ετοιμότητα να γελάσει και με τους δύο μετέχοντες, πράγμα το οποίο έκανε ανοιχτά με ορισμένες από τις δηλώσεις τους.