Κόσμος

Η Βρετανία δεν πληρώνει 40 δισ. ευρώ για το Brexit

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε την ιδέα της καταβολής ποσού έως 40 δισεκ. ευρώ για την διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο του Brexit, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει τα 40 δισεκ. ευρώ ως το ποσό που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η κυβέρνηση για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει έως 40 δισεκ. ευρώ για το διακανονισμό των οικονομικών της υποχρεώσεων στο πλαίσιο του Brexit, επικαλούμενη τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση της διαπραγματευτικής στρατηγικής της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά το ποσό, δεν το αναγνωρίζω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους. «Η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην επιστολή της για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συζητήσουν μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων μας και των υποχρεώσεών μας ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

Το ποσό αυτό θα ήταν ένας συμβιβασμός για το Brexit, διότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει περίπου 60 δισεκ. ευρώ. Το ποσό των 40 δισεκ. ευρώ θα ισοδυναμούσε και πάλι με πολλά χρόνια συνεισφορών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε, ωστόσο, ότι το ποσό που ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλέστηκε η Sunday Telegraph, είναι «ανακριβείς εικασίες», υποβαθμίζοντας την ιδέα ότι ένα τέτοιο μεγάλο ποσό θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση ή τους ψηφοφόρους του Brexit.

Brexit: Το 61% των Βρετανών αποδοκιμάζει τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Το 61% των βρετανών ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ORB International, καταγράφοντας άνοδο της δυσαρέσκειας κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα δύο μηνών.

Η Βρετανία έχει χρονικό περιθώριο μικρότερο των δύο ετών για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου και το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τον Μάρτιο του 2019.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Αυγούστου. Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου τοποθετούσε το ποσοστό δυσαρέσκειας στο 56%, ενώ η δημοσκόπηση του Ιουνίου στο 46%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα