Ένας «φανατικός ισλαμιστής» που εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, που έπεσε νεκρός από χτυπήματα με μαχαίρι σε επίθεση σε εκκλησία ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους του.
Ο Αλί Χάρμπι Αλί, 26 ετών, Βρετανός υπήκοος και γιος πρώην συμβούλου μέσων ενημέρωσης πρώην πρωθυπουργού της Σομαλίας, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Έιμες σε επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ως εκδίκηση, όπως είπε, για τη στήριξη του βουλευτή στα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν ένας «ταγμένος, φανατικός, ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής τρομοκράτης».
«Ήταν μια φρικτή ενέργεια τρομοκρατίας που είχε ως κίνητρο θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Νικ Πράις, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης στην εισαγγελία. «Ο Αλί επέλεξε να διαπράξει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για τους δικούς του εγωιστικούς και γεμάτους μίσος λόγους του».
Ο Αλί κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας ενώ το σώμα των ενόρκων χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα για να καταλήξει σε ετυμηγορία.
Η δολοφονία του 69χρονου Έιμες, παντρεμένου, πατέρα πέντε παιδιών και μέλους του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προκάλεσε σοκ στο Γουεστμίνστερ και οδήγησε σε αιτήματα για καλύτερη προστασία των βουλευτών, πέντε περίπου χρόνια μετά τη δολοφονία ενός άλλου μέλους του Κοινοβουλίου.
Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν τακτικά δια ζώσης συναντήσεις με τους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες, μια παράδοση που θεωρείται θεμέλιο της δημοκρατίας. Ωστόσο με ελάχιστη ή και μηδενική προσωπική ασφάλεια και με έμφαση στο να δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, αυτού του είδους οι συναντήσεις μπορεί να καταστήσουν τους βουλευτές ευάλωτους.
Ο Αλί δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε περάσει χρόνια σχεδιάζοντας τη δολοφονία ενός βουλευτή και ότι είχε κάνει έρευνα με πιθανό στόχο άλλους βουλευτές. Ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία ότι κατέληξε στον Έιμες διότι ήταν ο «ευκολότερος».
Ο Αλί είπε στο δικαστήριο ότι ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πίστευε πως οι ενέργειές του θα βοηθήσουν τους μουσουλμάνους, περιγράφοντας τον εαυτό του ως ‘μετριοπαθή’.
«Εάν θεωρούσα ότι έκανα κάτι λάθος, δεν θα το έκανα», είπε στο δικαστήριο. Η ποινή του θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.