Με τα Fake News για τον κορονοϊό να κατακλύζουν την βρετανική κοινωνία, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.
Και μπορεί να προσπαθούν να μετρήσουν τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό αλλά αυτές είναι ήδη ορατές στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα χαρτιά υγείας να έχουν κάνει φτερά!
Από την αρχή της επιδημίας covid-19 έχουν διαδοθεί ευρέως στο Διαδίκτυο πάρα πολλές ψευδείς σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο.
Όχι, ο κοροναϊός δεν αναπτύχθηκε σε εργαστήριο, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης, ούτε και η κοκαΐνη αποτελεί θεραπεία: αυτές είναι μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις που εντόπισε η ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία κατέγραψε αρκετούς μύθους και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον νέο κοροναϊό, υπογράμμισε ότι οι στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό, ούτε καν αυτοί του Βρετανοί εφευρέτη Τζέιμς Ντάισον, ούτε προστατεύει το να πασαλείβεται κανείς με οινόπνευμα ή χλωρίνη. Εξάλλου η κατανάλωση σκόρδου δεν προστατεύει από τη μόλυνση από τον νέο κοροναϊό.
Ο Καρλ Μπέργκστρομ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ειδικός στην παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου, εξήγησε στο AFP ότι οι περισσότερες από αυτές τις ψευδείς ειδήσεις εκμεταλλεύονται την επιδημία covid-19 για να «αποκομίσουν κέρδη» είτε μέσω διαφημίσεων είτε μέσω της πώλησης διάφορων προϊόντων.