Ο κορονοϊός έχει αλλάζει ριζικά τη ζωή όλων των κατοίκων του πλανήτη με τους Βρετανούς να είναι θετικοί στο διαβατήριο εμβολιασμού.
Ειδικότερα οι περισσότεροι Βρετανοί στηρίζουν την ιδέα των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολιασμού που θα επιτρέψουν στους πολίτες, που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI.
Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι υπό εξέτασιν από την κυβέρνηση, με την ενημέρωση για το θέμα αυτό να αναμένεται στις 5 Απριλίου, αλλά η ιδέα έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές της να την απορρίπτουν ως επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες και πιθανή αιτία διακρίσεων.
Η έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 8.300 ανθρώπων ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων είναι υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επισκεφθούν έναν συγγενή που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας.
Υψηλό είναι επίσης το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να επισκεφθούν ένα συγγενικό πρόσωπο σε νοσοκομείο ή να πάνε στο θέατρο ή σε κάποια συναυλία σε κλειστό χώρο.
Σε ό,τι αφορά το να πηγαίνει κανείς σε παμπ και εστιατόρια, ένα από τα σενάρια για το οποίο έχει υπάρξει η πιο έντονη συζήτηση, το 62% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού.
Καταγράφονται επίσης υψηλά ποσοστά σε αυτούς που θεωρούν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής ή για αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πιθανών οφελών στην οικονομία από τα διαβατήρια εμβολιασμού έναντι εθνικών ή νομικών ανησυχιών, η εικόνα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και την εθνικότητα.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και οι λευκοί τείνουν να θεωρούν ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανησυχιών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία και οι άνθρωποι από εθνικές μειονότητες τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ