Τετάρτη, 26 Ιουν.
29oC Αθήνα

Βρετανία: Η πλουσιότερη οικογένεια της χώρας ξόδευε περισσότερα χρήματα για τον σκύλο της παρά σε μισθούς του προσωπικού

Βρετανία: Η πλουσιότερη οικογένεια της χώρας ξόδευε περισσότερα χρήματα για τον σκύλο της παρά σε μισθούς του προσωπικού
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Η πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας, οι Prakash και Kamal Hinduja, μαζί με τον γιο τους Ajay και την σύζυγό του Namrata,  κατηγορείται για μια πρωτοφανή κακομεταχείριση του οικιακού προσωπικού της στη βίλα της στη λίμνη της Γενεύης.

Ο εισαγγελέας Yves Bertossa δήλωσε σε ελβετικό δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση περί εκμετάλλευσης και human trafficking, ότι η οικογένεια Hinduja, που διαθέτει δισεκατομμύρια ξόδευε περισσότερα για το κατοικίδιο σκυλί της παρά για τους υπηρέτες της, οι οποίοι κέρδιζαν μόλις 6,2 λίρες για εξαντλητικά 18ωρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε ένα έγγραφο του προϋπολογισμού με τίτλο «κατοικίδια ζώα» που έδειχνε ότι η οικογένεια διέθετε 8.584 ελβετικά φράγκα (περίπου 9.000 ευρώ) ετησίως για το σκυλάκι τους.

Ο Bertossa σημείωσε επίσης την απουσία καθορισμένων ωρών εργασίας ή ρεπό στις συμβάσεις του προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι ήταν ουσιαστικά στο χέρι της οικογένειας, με τα κατασχεμένα διαβατήρια να περιορίζουν την ελευθερία τους.

Προς υπεράσπιση τους, οι δικηγόροι της οικογένειας Hinduja δήλωσαν ότι το προσωπικό αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και του παρασχέθηκε στέγη.

Ο Ajay Hinduja (αριστερά) και η σύζυγός του, Namrata κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο στη Γενεύη / ΑΠΕ-ΜΠΕ  

«Ο μισθός δεν μπορεί απλώς να μειωθεί σε αυτό που πληρώθηκαν σε μετρητά», καθώς καλύφθηκε η διατροφή και η διαμονή, δήλωσε η Yael Hayat, δικηγόρος του γόνου της οικογένειας Ajay Hinduja. Είπε επίσης ότι δεκαοκτάωρες εργάσιμες ημέρες ήταν υπερβολή.

«Ήταν ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας» 

Οι δικηγόροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι επέστρεψαν οικειοθελώς στη Γενεύη για να εργαστούν πολλές φορές, υποδηλώνοντας ικανοποίηση από τις συνθήκες εργασίας τους σε σύγκριση με την κατάστασή τους στην Ινδία.

Η υπεράσπιση δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Bertossa ήταν παραπλανητικοί και υποστήριξε ότι οι πρακτικές πρόσληψης της οικογένειας έχουν βελτιωθεί και τηρούν πλέον τους τοπικούς κανονισμούς. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ajay Hinduja κατέθεσε ότι δεν ήταν καλά πληροφορημένος για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, επειδή η πρόσληψή τους γινόταν από τον όμιλο Hinduja στην Ινδία.

Αλλά έκτοτε είχαν σταματήσει τις άτυπες πρακτικές πληρωμών και όλες οι προσλήψεις γίνονταν πλέον τοπικά μέσω τρίτου.

«Δεν θα βρείτε ούτε έναν υπάλληλο που να λέει ότι τον προσέλαβε ο Ajay», δήλωσε ο Hayat στο δικαστήριο. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν γνωρίζει τίποτα, καθώς βρισκόταν αλλού».

Ο Bertossa ζήτησε αυστηρές ποινές, μεταξύ των οποίων φυλάκιση άνω των πέντε ετών για τα μέλη της οικογένειας και σημαντικές οικονομικές κυρώσεις – να υποχρεωθεί η οικογένεια να καταβάλει 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα για δικαστικά έξοδα και να συνεισφέρει 3,5 εκατομμύρια φράγκα σε ένα ταμείο αποζημίωσης για το προσωπικό.

Επέκρινε επίσης την απουσία από τη δίκη των Prakash και Kamal Hinduja, υποδηλώνοντας ότι αντανακλά περιφρόνηση για τη νομική διαδικασία.

Ο Hinduja Group είναι ένας πολυεθνικός όμιλος στην Ινδία που δραστηριοποιείται σε έντεκα τομείς: στην αυτοκινητοβιομηχανία, στο πετρέλαιο και τα ειδικά χημικά προϊόντα, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην πληροφορική και τα ITeS, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στην υγειονομική περίθαλψη, στο εμπόριο, στην ανάπτυξη έργων υποδομής, στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, στην ενέργεια και στα ακίνητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις