Site icon NewsIT

Βρετανία: Η υπουργός οικονομικών καταγγέλλει τους Συντηρητικούς πως άφησαν «τρύπα» 22 δισ. λιρών στα δημοσιονομικά

29.07.2024 | 20:45
Βρετανία: Η υπουργός οικονομικών καταγγέλλει τους Συντηρητικούς πως άφησαν «τρύπα» 22 δισ. λιρών στα δημοσιονομικά

FILE PHOTO: Chancellor of the Exchequer Rachel Reeves gives a speech at the Treasury in London, Britain, to an audience of leading business figures and senior stakeholders, announcing the first steps the new Government will be taking to deliver economic growth. Picture date: Monday, July 8, 2024. Jonathan Brady/Pool via REUTERS/File Photo

Για το μεγαλύτερο έλλειμα που έχει σημειώσει ποτέ η Βρετανία μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, η υπουργός οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς (Εργατικό κόμμα).

«Κληρονομήσαμε μια υπέρβαση δαπανών κατά 22 δισ. λίρες, δηλαδή περίπου 26 δισ. ευρώ, την οποία απέκρυπτε το Συντηρητικό κόμμα», είπε η υπουργός οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Με σκοπό να κλείσει αυτήν την τρύπα, η υπουργός ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να μειώσει την πίεση στα δημόσια οικονομικά κατά 5,5 δισ. λίρες φέτος και κατά 8 και πλέον δισ. λίρες την επόμενη χρονιά.

Για να το καταφέρει αυτό ανακοίνωσε πως θα τροποποιήσει διάφορα δημόσια έργα και θα κάνει περικοπές σε κάποια επιδόματα, χωρίς να πειράξει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους των «εργαζομένων ανθρώπων», για να τηρήσει μέχρι τέλους το προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος.

«Αυτό το επίπεδο υπέρβασης των δαπανών δεν είναι βιώσιμο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα. Επαφίεται επομένως σε εμάς να λάβουμε τώρα τις δύσκολες αποφάσεις», είπε η Ριβς, προαναγγέλλοντας ότι στις 30 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει έναν πρώτο προϋπολογισμό.

Αυξήσεις σε μισθούς, περικοπές σε επιδόματα

Η υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις οικοδομήσεις των νοσοκομείων για να γίνει το πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο και ρεαλιστικό.

Πέρυσι η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) είχε ανακοινώσει ότι μόνο τα 32 από τα 40 νοσοκομεία που είχε υποσχεθεί να χτίσει ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι το 2030.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του Τζόνσον, το 2019. Η δέσμευσή του ωστόσο να χτίσει 40 νέα νοσοκομεία στην Αγγλία μέχρι το 2030 δέχτηκε αμέτρητα αρνητικά σχόλια αφού κάποιες από τις προτάσεις αφορούσαν μόνο την ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων.

«Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει ή να καθυστερήσει ορισμένα έργα υποδομών, όπως τη σιδηροδρομική υπερταχεία γραμμή HS2 που θα κατέληγε στον σταθμό του Γιούστον, στο κεντρικό Λονδίνο, επιλέγοντας ως τέρμα της έναν άλλο σταθμό, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας», έγραψε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sunday Times για την τρύπα των δισεκατομμυρίων.

Το κόμμα των Εργατικών παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για το «μάζεμα» των οικονομικών της χώρας, απέκλεισε κάθε πρόταση για λιτότητα.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις ανεξάρτητων ειδικών για αυξήσεις σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, πάνω από τα όρια του πληθωρισμού.

«Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί, θα λάβουν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 9,4 δισ. λιρών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς», ανακοίνωσε επίσης η Ριβς.

Τα τελευταία 2 χρόνια, οι απεργίες που έγιναν από γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που αντιδρούσαν για τους μισθούς τους, πίεσαν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, μέσα σε αυτές και το εθνικό σύστημα υγείας.

Η ομοσπονδία εργαζομένων Trades Union Congress είχε προειδοποιήσει με νέες απεργίες μετά τις εκλογές ότι αν η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δεν χορηγήσει αυξήσεις.

Περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 500.000 εκπαιδευτικοί θα πάρουν αύξηση 5,5%.

Στις ένοπλες δυνάμεις οι αυξήσεις θα φτάσουν το 6%.

Στην αντίθετη πλευρά από τους εργαζομένους δυστυχώς θα κάτσουν εκατομμύρια συνταξιούχοι που θα χάσουν το επίδομα θέρμανσης που φτάνει μέχρι και τις 600 λίρες.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα συνεχίσουν να παίρνουν μόνο χαμηλοσυνταξιούχοι που ήδη δικαιούνται άλλα προνομιακά επιδόματα.

Από αυτή την κίνηση η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξοικονομήσει ως και 1,5 δισ. λίρες ετησίως.

Το επίδομα θέρμανσης το λάμβαναν μέχρι τώρα όλοι οι συνταξιούχοι, περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην εκπαίδευση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει ΦΠΑ ύψους 20% στα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς για τα ιδιωτικά σχολεία από την 1η Ιανουαρίου.

Η Ριβς τόνισε ότι σκοπεύει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση του κόμματος να μην αυξήσει τους φόρους εισοδήματος και τον ΦΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη φορολογία θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, στον προϋπολογισμό που σύμφωνα με τη Ριβς θα περιλαμβάνει μια νέα δέσμη αδιαπραγμάτευτων δημοσιονομικών κανόνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version