Κόσμος

Βρετανία: Καταδικάστηκαν νεαροί για ναρκωτικά ενώ ήταν θύματα κυκλώματος – Τώρα θα πάρουν αποζημίωση

Η Βρετανία θα πρέπει να αποζημιώσει με το ποσό των 90.000 ευρώ δύο νεαρούς Βιετναμέζους οι οποίοι καταδικάστηκαν για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών μολονότι υπήρχαν ενδείξεις ότι είχαν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων όταν ήταν παιδιά και εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν σε καλλιέργειες κάνναβης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα ότι η Βρετανία δεν κατάφερε να προστατεύσει πιθανά θύματα εμπορίας παιδιών, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2009. Με βάση την απόφαση, το Λονδίνο καταπάτησε τις αρχές της απαγόρευσης της εξαναγκαστικής εργασίας και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Το ΕΔΑΔ διέταξε τη Βρετανία να πληρώσει 25.000 ευρώ αποζημίωση και άλλα 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα του καθενός από τους ενάγοντες, οι οποίοι σήμερα διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους

Η βρετανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι «εξετάζει προσεκτικά» την απόφαση. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ειδεχθές έγκλημα της σύγχρονης δουλείας και να διασφαλίσει ότι τα θύματα θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Ακτιβιστές που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας χαιρέτισαν την απόφαση, λέγοντας ότι θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θύματα και σε άλλες χώρες. «Η απόφαση αυτή θα μετρά για πολλά θύματα σήμερα, αύριο και για τα επόμενα χρόνια», είπε η Παρόσα Τσάντραν, η δικηγόρος που εκπροσώπησε τον έναν από τους δύο Βιετναμέζους.

Τι λέει η απόφαση

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, στην απόφασή του περιγράφει πώς εντοπίστηκαν οι δύο νεαροί Βιετναμέζοι (αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους, Β.Σ.Λ. και Α.Ν.) να εργάζονται σε μια καλλιέργεια κάνναβης στη Βρετανία το 2009. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και οι δύο έφηβοι δήλωσαν ένοχοι. Μετά την καταδίκη τους, κρατήθηκαν σε ιδρύματα για ανηλίκους, μέχρι που οι βρετανικές αρχές τους αναγνώρισαν ως θύματα εμπορίας ανθρώπων. Στη συνέχεια όμως, οι εισαγγελείς συμπέραναν ότι δεν ήταν θύματα και το Εφετείο έκρινε ότι ήταν ορθή η απόφαση να τους ασκηθεί δίωξη.

Το ΕΔΑΔ επισήμανε ότι οι εισαγγελείς δεν εξήγησαν με σαφήνεια τους λόγους που είχαν να αμφισβητήσουν ότι οι δύο νεαροί ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων και το Εφετείο ασχολήθηκε μόνο με το αν η δίωξή τους ήταν καταχρηστική. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε δύο άρθρα (το 4 και το 6) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την απαγόρευση της εξαναγκαστικής εργασίας και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.

Το 2019 εντοπίστηκαν στη Βρετανία 10.627 πιθανά θύματα σύγχρονης δουλείας, αριθμός αυξημένος κατά 52% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η πανδημία της Covid-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση και τα θύματα είναι λιγότερο πιθανό να εντοπιστούν ή να λάβουν βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 25 εκ. δολάρια τον «μονάρχη» της Βενεζουέλας, Μαδούρο και χαρακτηρίζουν «παρωδία» την ορκωμοσία του
Ο Μαδούρο ορκίστηκε για τρίτη εξαετή θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «πραξικόπημα», διεκδικώντας τη νίκη των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου
Νικολάς Μαδούρο: Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 25 εκ. δολάρια τον ηγέτη της Βενεζουέλας