Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Βρετανία: Κλείνει η Βουλή! “Φωνές” στον Τζόνσον να παραβιάσει τον νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit

Βρετανία: Κλείνει η Βουλή! “Φωνές” στον Τζόνσον να παραβιάσει τον νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit

Η λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου θα ανασταλεί σήμερα από τη λήξη των εργασιών και για πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αναγκάζοντας τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας.

Ο πρωθυπουργός δεν θα εγκρίνει άλλες άσκοπες καθυστερήσεις στο Brexit, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, και οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών που θα ζητήσει αργότερα σήμερα ο Τζόνσον προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

Τρεις συστάσεις για να μην παρακάμψει το νόμο

Ο Μπόρις Τζόνσον τρεις ξεχωριστές συστάσεις να μην αθετήσει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για το Brexit, έλαβε ο πρωθυπουργός . Η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία και ζητά νέα παράταση στην αποχώρηση, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ προέβη σε μία ασυνήθιστη σύσταση προς τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Κάρολιν Γκούντγουιν δήλωσε ότι «μέσα ή έξω από την ΕΕ, μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται την κυριαρχία του νόμου, ενεργεί κατά τα συμφέροντα του λαού, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αψηφά την κυριαρχία του νόμου και αναζητά την παραβίασή του, υπονομεύει όλο το δικαστικό σύστημα και ανοίγει την πόρτα στην οχλοκρατία και σύντομα στην αναρχία». Η ίδια αναρωτήθηκε πώς μία κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύεται να πατάξει την εγκληματικότητα, όταν η ίδια απειλεί να παραβιάσει το νόμο.

Με αφορμή τα σενάρια που εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ για να επιτύχει την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου, αψηφώντας την απόφαση του κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ – το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας ‘Αμπερ Ραντ – συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει το νόμο».

Αλλά και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την ΕΕ, που θα «σαμποτάρει» την αρχική επιστολή για παράταση του άρθρου 50 – την οποία είναι υποχρεωμένος να ζητήσει το Μπόρις Τζόνσον, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο – είναι παράνομο. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα επιδείκνυε καταφρόνηση της δικαστικής αρχής, εάν επιχειρούσε να αιτηθεί μία παράταση και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ζητήσει από την ΕΕ να την απορρίψει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση στο Brexit.

“Παραβίασε το νόμο”

Διαρροές στον βρετανικό Τύπο εμφανίζουν συζητήσεις μέσω μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών των Τόρις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να «παραβιάσει το νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit» στην προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνέντευξή του, η κυβέρνηση να «δοκιμάσει τα όρια» των απαιτήσεων του νομοσχεδίου, αμφισβητώντας στο δικαστήριο την πρόβλεψη της παράτασης. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο δεν θα παραβίαζε το νόμο, αλλά ούτε και θα συμμορφωνόταν με αυτόν. «Θα εξετάσουμε πολύ προσεχτικά, νομικά, τι απαιτεί και τι δεν απαιτεί (το νομοσχέδιο)» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας από το Δουβλίνο, σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει μία ακόμη πρόταση στη Βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, ζητώντας τη συναίνεση των βουλευτών του Σώματος, που, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, σκοπεύουν να την καταψηφίσουν. Στο μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο για την παράταση στο Brexit, να λάβει βασιλική έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις