Περίπου το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (24%), που πήραν μέρος σε έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Βρετανία, (ONS), δήλωσε ότι έκλεισε προσωρινά ή σταμάτησε τις δραστηριότητές του μετά την ανακοίνωση του lockdown λόγω του κορονοϊού στις 23 Μαρτίου, και ένα ποσοστό 0,3% ότι έκλεισε μόνιμα τις δραστηριότητες.
Σε περίπου 6.000 επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα, το 82% των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις τέχνες ή σε κάποιο είδος αναψυχής δήλωσαν ότι έχουν σταματήσει προσωρινά. Τα δύο τρίτα από αυτές που συνέχισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέφεραν οικονομικές επιδόσεις «εκτός του συνηθισμένου» και το 93% αρκετά χαμηλότερες από το κανονικό.
Οι αριθμοί στην Βρετανία
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας δήλωσε σήμερα σε επιτροπή της Βουλής ότι εξετάζονται μέτρα για την προστασία των εταιριών που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική πίεση από τους εμπορικούς ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα ενοίκια, με στόχο να προστατευτούν εταιρίες και καταστήματα που λειτουργούν σε κεντρικές αγορές.
Click4more: Ρωσία: Σε καραντίνα γηροκομεία και ιδρύματα μετά από εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού
Έρευνα που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο think tank Κέντρο των Πόλεων, δείχνει υψηλά επίπεδα χρέους σε κατοίκους περιοχών της βόρειας Αγγλίας και της Ουαλίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις πόλεις, σε σύγκριση με το εισόδημά τους, και προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τα συγκεκριμένα νοικοκυριά ακόμη περισσότερο σε μία ύφεση.
Όπως φαίνεται, κατά μέσον όρο οι κάτοικοι πόλεων όπως το Γουόρινγκτον, το Γουίγκαν, το Σουανσί ή το Σάντερλαντ, χρωστούν μία λίρα για κάθε πέντε λίρες που έχουν ως εισόδημα, ενώ για τους κατοίκους της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, για κάθε 5 λίρες το χρέος υπολογίζεται στις 35 πένες. Τα νοικοκυριά αυτά, επισημαίνεται, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς πολλά από αυτά ζουν το τρέχον διάστημα με αποζημιώσεις ή επιδόματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.