Κόσμος

Βρετανία: Ο ορισμός της γυναίκας σχετίζεται με το «βιολογικό φύλο» αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι τα διεμφυλικά άτομα δεν θα ζημιωθούν από αυτήν την ετυμηγορία

Ο ορισμός της γυναίκας στο πλαίσιο του νόμου περί Ισότητας αναφέρεται στο βιολογικό φύλο και όχι στο γένος, όπως αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (16.04.25) το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μίλα κρίσιμης σημασίας απόφαση που αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διεμφυλικές γυναίκες στη χώρα.

«Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αυτού είναι ότι οι όροι ”γυναίκα” και ”φύλο” στον νόμο περί Ισότητας (Equality Act) του 2010 αναφέρονται σε μία βιολογική γυναίκα και σε ένα βιολογικό φύλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάτρικ Χοτζ.

«Αλλά συμβουλεύουμε η απόφαση να μην εκληφθεί ως θρίαμβος για μία ή περισσότερες ομάδες της κοινωνίας μας εις βάρος άλλης, γιατί δεν είναι», εξήγησε.

Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά το αν μία διεμφυλική γυναίκα που διαθέτει πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους, το επίσημο έγγραφο που δίνει επίσημη αναγνώριση στο νέο γένος ενός ατόμου, προστατεύεται από διακριτική μεταχείριση ως γυναίκα στο πλαίσιο του νόμου περί Ισότητας (Equality Act).

Η υπόθεση έφερε σε σύγκρουση από το 2018 την κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων κατά τα τελευταία χρόνια και την φεμινιστική ένωση For Women Scotland.

Η ένωση For Women Scotland υποστήριξε ότι τα δικαιώματα που προβλέπονται από την Equality Act θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο με βάση το βιολογικό φύλο του ατόμου και κατέθεσε αγωγή κατά εγκυκλίου της κυβέρνησης της Σκωτίας που συνόδευε νόμο για την αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα συμβούλια του δημοσίου τομέα.

Η εγκύκλιος προέβλεπε ότι μία διεμφυλική γυναίκα με πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους θεωρείται νομίμως γυναίκα.

Επικριτές του νόμου της Σκωτίας υποστήριζαν ότι ο ορισμός που δίνει για τις γυναίκες έπληττε την παροχή χωριστών υπηρεσιών για γυναίκες και την πρόσβασή τους σε ξενώνες, πτέρυγες νοσοκομείων και αθλήματα.

«Πιστεύαμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα υποχωρούσαν και σήμερα οι δικαστές είπαν αυτό που σκεφτόμασταν πάντοτε: οι γυναίκες προστατεύονται για το βιολογικό τους φύλο», δήλωσε η Σούζαν Σμιθ, εκ των επικεφαλής της For Women Scotland. «Οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες και οι χώροι που προορίζονται για τις γυναίκες απευθύνονται σε γυναίκες».

Όμως, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων υποστήριζαν ότι αν η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωνε την ένωση For Women Scotland, αυτό θα οδηγούσε σε διακριτική μεταχείριση κατά των ανθρώπων με πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης, και ότι οι διεμφυλικές γυναίκες δεν θα είχαν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες που προορίζονται για τις γυναίκες.

«Η ορθή ερμηνεία της Equality Act σχετικά με την αναφορά σε βιολογικό φύλο δεν προκαλεί βλάβη στα διεμφυλικά άτομα, είτε διαθέτουν είτε όχι πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους», δήλωσε ο δικαστής Πάτρικ Χοτζ.

«Τα διεμφυλικά άτομα έχουν τα δικαιώματα που αναφέρονται στο προστατευόμενο χαρακτηριστικό του επαναπροσδιορισμού γένους».

Η ερμηνεία της Equality Act έχει προκαλέσει βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και των ακτιβιστών που θεωρούν ότι τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται από ορισμένες από τις διεκδικήσεις τους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό