Το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας που έγινε στον στρατό της Βρετανίας σχετικά με την αυτοκτονία της 19χρονης στρατιωτικού του πυροβολικού, δείχνει ένα μοτίβο «εκμετάλλευσης» της ίδιας από ανώτερούς της, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες από το περιβάλλον της.
Η αυτοκτονία της 19χρονης στρατιωτικού του πυροβολικού τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προκαλέσει σοκ και τριγμούς στα ενδότερα του στρατού, με την έκθεση να αναφέρει τώρα ότι η ίδια έδωσε τέλος στη ζωή της μετά από μια «έντονη περίοδο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς» από προϊστάμενό της, ο οποίος την παρενοχλούσε σεξουαλικά.
Μάλιστα, η αποτρόπαια συμπεριφορά του προϊσταμένου της γινόταν για εβδομάδες, με τον ίδιο να τη βομβαρδίζει με 3.500 SMS και ηχητικά μηνύματα ενώ η 19χρονη του ζητούσε να την αφήσει ήσυχη. Το πόρισμα αναφέρει ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνέβαλε στον θάνατό της».
Ωστόσο, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία τόσο για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη η 19χρονη όσο και για το γεγονός ότι έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα στοιχεία του άνδρα από τα έγγραφα του στρατού, προκαλώντας οργή στη μεγαλύτερη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τη DailyMail.
Προηγούμενη καταγγελία της είχε πέσει στο κενό
Άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον της κοπέλας δήλωσαν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που την έκαναν να διστάζει να καταγγείλλει την εμμονική συμπεριφορά του προϊστάμενού της ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε μια προηγούμενη καταγγελία που είχε κάνει η ίδια για σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί.
Σύμφωνα με τη DailyMail, μόλις 5 μήνες πριν αυτοκτονήσει, η 19χρονη Τζέισλι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από έναν ανθυπασπιστή σε μια κοινωνική εκδήλωση, όταν αυτός έβαλε τα χέρια του ανάμεσα στα πόδια της και την άρπαξε από τον λαιμό.
Μετά τη σεξουαλική επίθεση, η 19χρονη κρύφτηκε στην τουαλέτα και μετά πέρασε την υπόλοιπη βραδιά στο αυτοκίνητό της. Παρότι υπήρξε καταγγελία, αυτή δεν έφτασε ποτέ στην αστυνομία ούτε έγινε «κάποια ουσιώδης έρευνα» για το περιστατικό, αναφέρει το Centre for Military Justice (CMJ) που εκπροσωπεί την οικογένειά της.
Όσον αφορά αυτό το περιστατικό, η έκθεση του στρατού αναφέρει σχετικά ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκε η ορθή διαδικασία αναφοράς».
Οι άλλοι παράγοντες που την οδήγησαν στην αυτοκτονία
Στο πόρισμα της ίδιας εσωτερικής έρευνας αναφέρονται και άλλοι παράγοντες που μπορεί να την οδήγησαν στην αυτοκτονία της, όπως μια «ανθυγιεινή σχέση με το αλκοόλ», οικογενειακά προβλήματα και η απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου αλλά και προβλήματα σε δυο ερωτικές της σχέσεις.
Η Τζέισλι Μπεκ είχε καταταγεί στον στρατό όταν ήταν 16 ετών και τον Δεκέμβριο του 2021 είχε σχέση με έναν παντρεμένο υπαξιωματικό που «εμφανιζόταν συχνά μεθυσμένος στο δωμάτιό της αργά τη νύχτα».
Εκτός αυτής, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η 19χρονη είχε και μια μακροχρόνια σχέση με έναν εκπαιδευτή, με τον οποίο χώρισαν τον Νοέμβριο του 2021. Η σχέση αυτή, «παρά το γεγονός ότι είχε αρκετά θετικά στοιχεία, χαρακτηριζόταν επίσης από καχυποψία και κατηγορίες από τη πλευρά του συντρόφου της για απιστία», αναφέρει το πόρισμα.
Στην έκθεση του στρατού περιλαμβάνονται και μηνύματα που είχε στείλει η 19χρονη στον προϊστάμενό της, απεγνωσμένη να μην την ενοχλεί.
«Δεν μπορείς να συνεχίζεις να μου το κάνεις αυτό… Μόλις βγήκα από μία σχέση και τώρα αισθάνομαι ότι έχω μπει σε άλλη», αναφέρει ένα μήνυμα που έστειλε στον άνδρα στις 15 Νοεμβρίου η 19χρονη.
Ωστόσο, αυτός συνέχισε να τη βομβαρδίζει με εκατοντάδες μηνύματα. Η Τζέισλι του απαντούσε ότι «τα αισθήματά του δεν είναι φυσιολογικά» και ότι ήθελε να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει αλλά δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν αντέχει και η ίδια άλλο.
Λίγες ημέρες αργότερα, βρέθηκε νεκρή στο στρατόπεδο Λάρκχιλ στο Γουίλτσαϊρ…