Δευτέρα, 19 Αυγ.
33oC Αθήνα

Βρετανία: Οι νέοι συλληφθέντες για τα ρατσιστικά επεισόδια θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα – Γεμάτες οι φυλακές

Βρετανία: Οι νέοι συλληφθέντες για τα ρατσιστικά επεισόδια θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα – Γεμάτες οι φυλακές

Νέα μέτρα για τους συλληφθέντες των άγριων, αιματηρών επεισοδίων κατά μεταναστών και μουσουλμάνων παίρνει η Βρετανία, τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κελιά στις φυλακές της χώρας.

Η Βρετανία θα κάνει χρήση ενός έκτακτου μέτρου για την κράτηση των παραπάνω συλληφθέντων σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, μέχρι να μπορέσει να βρει χώρο γι΄αυτούς στις υπερπλήρεις φυλακές της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (19.08.24) πως οι συλλήψεις πάνω από 1.100 ανθρώπων για ρατσιστική βία με στόχο μετανάστες και μουσουλμάνους, επιδείνωσαν την κρίση χωρητικότητας στις φυλακές, που είχε ήδη αναγκάσει υπουργούς να δώσουν «σήμα» για αποφυλάκιση κρατουμένων νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Συνεπώς, οι συλληφθέντες θα οδηγούνται στο δικαστήριο, μόνο εφόσον έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει κελί διαθέσιμο σε μία από τις περισσότερες από 100 φυλακές σε όλη τη χώρα.

Αλλιώς, μέχρι να βρεθεί κελί, θα κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα.

«Κληρονομήσαμε ένα δικαστικό σύστημα σε κρίση και εκτεθειμένο σε κραδασμούς», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός αρμόδιος για τις φυλακές Τζέιμς Τίμπσον. «Ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί».

Οι υπερπλήρεις φυλακές αποτελούν για τον Στάρμερ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, μια πρώιμη κρίση, θέτοντας την κυβέρνησή του ενώπιον δυσάρεστων και κοστοβόρων επιλογών.

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλακίσεων στη δυτική Ευρώπη και ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε απότομα από την περίοδο της πανδημίας λόγω των μεγαλύτερων ποινών, των καθυστερήσεων των δικαστηρίων και ενός όρου οι καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα να εκτίουν τουλάχιστον το 65% της ποινής τους στη φυλακή.

Με βάση σχέδια που ανακοίνωσε ο Στάρμερ τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακίζονται αφού εκτίσουν το 40% της ποινής τους, από 50% προηγουμένως.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη χαμηλότερη χωρητικότητα των φυλακών στη βόρεια Αγγλία, μια περιοχή που επηρεάστηκε από τις πρόσφατες ταραχές που ξέσπασαν μετά την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών ήταν ισλαμιστής μετανάστ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις