Site icon NewsIT

Βρετανία: Ομαδικός τάφος με πάνω από 300 πτώματα στο Όλνταμ, τα περισσότερα ανήκουν σε βρέφη και παιδιά

09.09.2024 | 12:26
(Chris Young/The Canadian Press via AP)

Πάνω από 300 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Oldham της Βρετανίας, με την πλειονότητα αυτών να ανήκουν σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο ομαδικός τάφος στο Κοιμητήριο του Royton στη Βρετανία εντοπίστηκε από μία γυναίκα που αναζητούσε τους αδελφούς της, με τον έναν να γεννιέται νεκρός και τον άλλον να πεθαίνει μέσα σε πέντε ώρες το 1962.

Σύμφωνα με τις δημοτικές συμβούλους Maggie Hurley και Jade Hughes, που έκαναν την αποκάλυψη σε δήλωσή τους, 146 από τα σώματα ανήκαν σε νεκρά βρέφη κατά τη γέννηση και 128 σε μωρά και μικρά παιδιά.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα νεκρά βρέφη κατά τη γέννηση συχνά αφαιρούνταν από τις οικογένειες χωρίς καμία ενημέρωση ή συνεννόηση με τους γονείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν ούτε που μεταφέρονταν. 

«Είναι μια κραυγαλέα αδικία το ότι οι γονείς στερήθηκαν το θεμελιώδες δικαίωμα να θάψουν τα μωρά τους, ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και αναμφισβήτητο», ανέφεραν οι σύμβουλοι. «Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να προκαλεί το συλλογικό μας αίσθημα δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης».

Η γυναίκα μετά την τραγική ανακάλυψη χρειάστηκε συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει το τραύμα, σύμφωνα με το Skynews.

Σύμβουλοι δήλωσαν επίσης ότι ο συγκεκριμένος τάφος δεν είναι ο μόνος στο Κοιμητήριο του Royton, καθώς υπάρχουν άλλοι τρεις παρόμοιου μεγέθους.

Από τα 303 πτώματα που βρέθηκαν, ανέφεραν ότι μόνο 147 ονόματα υπήρχαν στο διαδίκτυο, ενώ 156 ονόματα έλειπαν, αν και δηλώνουν ότι αυτό το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί.

Λέγανε στους γονείς «να ξεχάσουν»

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sands που στηρίζει οικογένειες που έχασαν το νεογέννητο μωρό τους, οι γονείς βρεφών που γεννήθηκαν νεκρά ή αυτών που πέθαναν λίγο μετά τη γέννηση δεν είχαν καμία ενημέρωση ή συμμετοχή στις διαδικασίες της κηδείας.

«Πριν από τότε, οι γονείς συνήθως δεν εμπλέκονταν και πολλοί δεν ήξεραν τι συνέβη στο σώμα του μωρού τους», ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι αυτό άλλαξε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

«Κάποιοι γονείς που προσπάθησαν να εντοπίσουν τον τάφο ή το αρχείο αποτέφρωσης ενός μωρού που πέθανε πριν από πολύ καιρό τα κατάφεραν». Σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσαν, τα νεκρά βρέφη κατά τη γέννηση θάβονταν σε κοινό τάφο μαζί με άλλα μωρά.

Μάλιστα πολλοί γονείς «ενθαρρύνονταν να ξεχάσουν».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Sands αναφέρει ότι υπήρχε μια «γενική πεποίθηση, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών όσο και της κοινωνίας γενικότερα, ότι ήταν καλύτερο να συνεχίσουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Η γυναίκα αποφάσισε να αναζητήσει τους αδελφούς της αφού διάβασε την ιστορία της Gina Jacobs, η οποία το 2022 βρήκε τον γιο της, που είχε γεννηθεί νεκρός το 1969, σε έναν ομαδικό τάφο σε κοιμητήριο στο Wirral.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Jacobs αναφέρθηκε στην ανακάλυψη της γυναίκας σε μια ομάδα στο Facebook, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι εργάζεται ακούραστα για να αποδώσει δικαιοσύνη. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version