Site icon NewsIT

Βρετανία: Όταν δάκρυσαν ο Κάρολος και η Καμίλα – Η πρώτη ομιλία του βασιλιά μετά τη διάγνωση με καρκίνο

05.06.2024 | 18:32
Βρετανία: Όταν δάκρυσαν ο Κάρολος και η Καμίλα – Η πρώτη ομιλία του βασιλιά μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έδωσαν σήμερα (05.06.2024) το «παρών» στους εορτασμούς της 80ής επετείου από την απόβαση της Νορμανδίας, στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας.

Ο 75χρονος μονάρχης Κάρολος, υπό τη συνοδεία της βασίλισσας Καμίλα, ξανάρχισε τις δημόσιες εμφανίσεις του στις 30 Απριλίου, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί θεραπεία για την ασθένειά του.

Στο δια ταύτα, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη βασίλισσα Καμίλα να δακρύζει τη στιγμή που ένας βετεράνος της D-Day (η επέτειος απόβασης) διηγούνταν τη φρίκη της απώλειας του καλύτερου φίλου του στις παραλίες της Νορμανδίας πριν από 80 χρόνια.

Δάκρυα έτρεξαν στα μάτια της βασίλισσας καθώς ο πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού Ναυτικού Eric Bateman περιέγραψε την εμπειρία του στην παραλία της Γιούτα – αλλά και ο βασιλιάς Κάρολος καταγράφηκε εμφανώς συγκινημένος.

Ο κ. Bateman, ο οποίος υπηρέτησε στο πολεμικό πλοίο HMS Erebus, περιέγραψε πώς μπορούσες να «διασχίσεις με τα πόδια τη Μάγχη» επειδή υπήρχαν τόσα πολλά σκάφη που συμμετείχαν στην εισβολή.

Ο Κάρολος και η Καμίλα συμμετείχαν μαζί με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Γουίλιαμ κορυφαίους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου και βετεράνους σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Πόρτσμουθ, όπου ο βασιλιάς εκφώνησε την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Ο Βρετανός μονάρχης είπε στο πλήθος: «Οι ιστορίες θάρρους, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης που ακούσαμε σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας δεν μπορούν παρά να μας συγκινήσουν, να μας εμπνεύσουν και να μας υπενθυμίσουν τι οφείλουμε σε αυτή τη μεγάλη γενιά του πολέμου.

Είναι προνόμιό μας να ακούμε αυτή τη μαρτυρία, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι καθαρά παθητικός. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι εμείς και οι μελλοντικές γενιές δεν θα ξεχάσουμε την υπηρεσία και τη θυσία τους για την αντικατάσταση της τυραννίας με την ελευθερία».

Ο Κάρολος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όρθιος καθώς ανέβηκε στη σκηνή συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα, είναι κατανοητό ότι ήταν «ανένδοτος» ότι θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή του από τον καρκίνο.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Πόρτσμουθ – τις οποίες φιλοξένησε η Dame Helen Mirren – ο William διάβασε ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του λοχαγού Alastair Bannerman, ενός στρατιώτη που συμμετείχε στην D-Day, το οποίο απευθυνόταν στη σύζυγό του το πρωί της απόβασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version