Κόσμος

Βρετανία: Πιέζεται ο Τζόνσον να «ανοίξει» την οικονομία – Σχεδιάζει πορεία «εξόδου» χωρίς επιστροφή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως θα σχεδιάσει μία προσεκτική αλλά χωρίς επιστροφή πορεία εξόδου από το lockdown λόγω της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει τώρα την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 μέσα σε δύο μήνες και κάτι, ο Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση από ορισμένους βουλευτές και επιχειρήσεις να ξανανοίξει την οικονομία.

“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια πρόοδο που θα είναι προσεκτική, αλλά μη αναστρέψιμη”, δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. “Αν μπορούμε να το κάνουμε, θα ορίσουμε ημερομηνίες.”

“Αν λόγω του ποσοστού μόλυνσης, πρέπει να διώξουμε κάτι λίγο προς τα δεξιά –να το καθυστερήσουμε για λίγο– δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.”

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για την πορεία εξόδου από το lockdown στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε πως τα ποσοστά μόλυνσης είναι ακόμη υψηλά και πως εξακολουθούν να πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου, ο Τζόνσον είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να το εξασφαλίσει αυτό.

Αν πολλοί άνθρωποι μολυνθούν, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης νέων στελεχών του ιού και μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσής τους σε μεγαλύτερες ηλικιακά και πιο ευάλωτες ομάδες, είπε.

Η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη στον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται πως είναι η καλύτερη πιθανότητα για μια έξοδο από την πανδημία της COVID-19 που σκότωσε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση σε περίοδο ειρήνης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και ανέτρεψε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως –117.166– μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Διαβατήρια εμβολιασμού;

Η Βρετανία έχει εμβολιάσει 15,062 εκατομμύρια ανθρώπους με την πρώτη δόση και 537.715 και με τη δεύτερη δόση, ο ταχύτερος ρυθμός κατά κεφαλήν εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα.

Μια ομάδα επιδραστικών βουλευτών στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον καλεί για τερματισμό του λοκντάουν το ταχύτερο δυνατό μόλις εμβολιαστούν οι εννέα πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν θέλουν να ισχύσουν άλλοι κανόνες πέραν της 1ης Μαΐου.

“Λυπούμαστε όλοι πάρα πολύ για τους ανθρώπους που χάσαμε, τις ζημιές που υποστήκαμε αλλά δεν τιμάμε εκείνους που αγαπήσαμε και χάσαμε καταστρέφοντας το υπόλοιπο της ζωής μας”, είπε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ. “Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανοικοδομήσουμε την κοινωνία μας και την οικονομία μας και τις προοπτικές μας, τα μέσα επιβίωσής μας.”

Η Βρετανία συζητά με άλλες χώρες για τη χορήγηση πιστοποιητικών στους πολίτες της που να δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν μελλοντικά στο εξωτερικό σε χώρες που θα τα απαιτούν, είπε ο Τζόνσον.

“Αυτό θα περιληφθεί, στην πορεία νομίζω ότι θα συμβεί”, είπε ο Τζόνσον αναφερόμενος σε τέτοια πιστοποιητικά. “Αυτό που δεν νομίζω ότι θα έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι, τρόπος του λέγειν, διαβατήρια εμβολιασμού που θα επιτρέπουν σε κάποιον να πάει στη παμπ, ή κάτι τέτοιο.”

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα