Και τώρα που παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ποιος; Αυτό είναι το ερώτημα που για πέμπτη μέρα πια «βασανίζει» τη Βρετανία, με τους υποψήφιους πρωθυπουργούς να έχουν βγάλει μαχαίρια και να έχουν αρχίσει τις… υποσχέσεις για μειώσεις φόρων.
Τις προηγούμενες μέρες η Βρετανία έζησε μια πρωτοφανή περίοδο στη σύγχρονη πολιτική της Ιστορία: περισσότερα από 50 στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενα για ακεραιότητα του Μπόρις Τζόνσον και το γεγονός πως πρωταγωνιστούσε και… συγκάλυπτε σκάνδαλα.
Με πολλούς βουλευτές να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την παραμονή του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία έως ότου βρεθεί διάδοχος, το Συντηρητικό κόμμα πιθανόν να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία. Μπορεί να επιμείνει οι υποψήφιοι να έχουν τη στήριξη περίπου 30 βουλευτών για να μπουν στη διαδικασία, πριν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα η διαδικασία που θα περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο. Στη συνέχεια, περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν τον νικητή, ύστερα από εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα.
Η πρώτη που έσπευσε να υποσχεθεί μειώσεις φόρων είναι η νυν υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η 11η υποψήφια για διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον. Η Τρας, που έχει θητεύσει ως επικεφαλής μιας σειράς υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Εμπορίου και της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα διατηρήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Υπό την ηγεσία μου, θα αρχίσω να μειώνω φόρους από την πρώτη ημέρα για να λάβω άμεσα δράση προκειμένου να βοηθήσω τους πολίτες με το κόστος διαβίωσης», έγραψε η Τρας στην Daily Telegraph.
Στο ίδιο μήκος και ο νυν υποψήφιος και πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, που δήλωσε ότι μπορεί να γίνουν φορολογικές μειώσεις χωρίς να αυξηθεί το κρατικό χρέος. «Θέλω να μειώσω όλους τους φόρους. Ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε αυτό είναι για να αναπτυχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερα κέρδη, πληρώνοντας περισσότερο φόρο», δήλωσε στο BBC αναφορικά με τα σχέδια του να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Βρώμικος πόλεμος
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αρχικά ως φαβορί, κάτι που έχει οδηγήσει τους αντιπάλους του να επικρίνουν τις επιδόσεις του στην οικονομία και να δεσμεύονται σε μειώσεις φόρων, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε αύξηση τον κρατικό δανεισμό. Ένας βουλευτής επιβεβαίωσε ότι έγγραφο που επικρίνει τις επιδόσεις του Σούνακ κυκλοφορεί σε ομάδες βουλευτών στο WhatsApp.
Ο Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι δυσφημίζεται επίσης από τους αντιπάλους του αφού σε μέσα ενημέρωσης διατυπώθηκαν ερωτήματα για την προσωπική οικονομική κατάσταση του πρώην επιχειρηματία. «Προφανώς δυσφημίζομαι», δήλωσε στο Sky News. «Ενημερώθηκα ότι η Υπηρεσία Σοβαρής Απάτης (Serious Fraud Office- SFO), ότι η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (National Crime Agency), ότι η HMRC (εφορία) διενεργούν έρευνα σε βάρος μου. Δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό. Πάντα δήλωνα τους φόρους μου και πλήρωνα τους φόρους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Παράλληλα, ο Ζαχάουι είπε ότι θα δημοσιεύει ετησίως τη φορολογική του δήλωση εάν γίνει ηγέτης. «Θα δημοσιεύω ετησίως τις φορολογικές μου δηλώσεις. Αυτό είναι το σωστό», ανέφερε στο Sky News.
Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ο πρώην Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε έκπληκτος με τον αριθμό των προσώπων που μπαίνουν στην κούρσα διαδοχής. «Δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσουν οι φιλοδοξίες και οι αυταπάτες κάποιων εκ των συναδέλφων μου, αλλά με εκπλήσσουν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα μειώσουμε τη λίστα των υποψηφίων».
Και ο Τζόνσον στον… κόσμο του
Ο δε Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει την «καλύτερη δουλειά στον κόσμο» και αρνείται να πει ποιον θέλει για διάδοχό του στη Ντάουνινγκ Στριτ γιατί δεν θέλει να πλήξει τις πιθανότητές τους.
«Δεν θα ήθελα να πλήξω τις πιθανότητες κάποιου προσφέροντας τη στήριξή μου», δήλωσε ο Τζόνσον στην πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους από την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Τζόνσον δεν σχεδιάζει να επιβάλει έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιριών παραγωγής ηλεκτρισμού πριν αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού.
Ερωτηθείς εάν ο έκτακτος φόρος που εισάγεται για τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου θα επεκταθεί στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν θα επιδιώξουμε να ορίσουμε νέες πολιτικές ή σημαντικές δημοσιονομικές αποφάσεις. Άρα δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο».
«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε το μέγεθος των κερδών και να εξετάζουμε τα κατάλληλα βήματα αλλά δεν υπάρχουν σχέδια να εισαχθεί ή να επεκταθεί αυτό σε εκείνη την ομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.