Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Βρετανία: Ποιους θα επιλέξει ο Στάρμερ για τη νέα κυβέρνηση – Η «Θάτσερ των Εργατικών» και τα νέα πρόσωπα

Βρετανία: Ποιους θα επιλέξει ο Στάρμερ για τη νέα κυβέρνηση – Η «Θάτσερ των Εργατικών» και τα νέα πρόσωπα

Το νέο του υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, που έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, μετά το θρίαμβο του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου και την επιστροφή τους στην εξουσία μετά από 14 χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση της Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον Κιρ Στάρμερ θα αποτελείται από 22 υπουργούς, με φαβορί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση όσοι και όσες ήταν μέλη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

Μετά τον «ανασχηματισμό» που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Στράμερ είχε δείξει ότι αυτή θα ήταν η ομάδα που θα χρησιμοποιούσε και στην κυβέρνηση, εφόσον οι Εργατικοί κέρδιζαν τις εκλογές, δηλώνοντας πως το κόμμα είχε μια «ισχυρή ομάδα στο γήπεδο που είναι έτοιμη να φέρει την αλλαγή που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα μας».

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, δεν αναμένεται να υπάρξουν συγκλονιστικές αλλαγές στο νέο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με τη σκιώδη κυβέρνηση των Εργατικών, αλλά οι όποιες απορίες θα λυθούν σύντομα καθώς ο Στράμερ θα ανακοινώσει τους υπουργούς του μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Έτσι, τα κομβικά υπουργεία αναμένεται να αναλάβουν:

H Άντζελα Ράινερ σκιώδης αναπληρώτρια πρωθυπουργός και σκιώδης υπουργός για τη Στέγαση και τις Κοινότητες.

Η Ρέιτσελ Ριβς, που ήταν σκιώδης υπουργός Οικονομικών.

H Ιβέτ Κούπερ που ήταν σκιώδης υπουργός Εσωτερικών.

O πρώην πρόεδρος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ που ήταν σκιώδης υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

O Ντέιβιντ Λάμι σκιώδης υπουργός Εξωτερικών.

O Τζον Χίλεϊ σκιώδης υπουργός Άμυνας και η Μπρίτζεν Φίλιπσον που ήταν υπουργός Παιδείας.

 

Η «Θάτσερ των Εργατικών»

Η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, που έχει χαρακτηριστεί ως «Θάτσερ των Εργατικών» και έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Η Ριβς, μια από τις στενότερες συμμάχους του Στάρμερ, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών στα χίλια χρόνια ιστορίας του.

«Αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων. Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά», σχόλια που προκάλεσαν συγκρίσεις με τη «σιδηρά κυρία».
Λίγες ώρες πριν την επανεκλογή της, είχε δηλώσει ότι ήταν «σαφές πως ο βρετανικός λαός ψήφισε για αλλαγή» και ένα «φωτεινότερο μέλλον» υπό την ηγεσία του Σερ Κιρ Στάρμερ.

Στην επινίκια ομιλία της μετά την επανεκλογή της, η Ριβς τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα σας απογοητεύσουμε και ανυπομονώ να ξεκινήσω».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις