Ο 47χρονος Μαρκ Ρόιντεν κατηγορείται ότι αποπειράθηκε τον Οκτώβριο του 2018 να σπάσει με σφυρί την γυάλινη βιτρίνα που προστατεύει το αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα, επειδή, κατά τα φαινόμενα, αμφέβαλε για την αυθεντικότητα του χειρόγραφου.
Οι επισκέπτες του καθεδρικού ναού, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών τουριστών, προσπάθησαν να τον σταματήσουν, αλλά ο Ρόιντεν, ο οποίος μύριζε αλκοόλ, τους απειλούσε με ένα σφυρί. Τράπηκε σε φυγή πριν τον πιάσει ένας κτίστης πέτρας, που εργαζόταν στον καθεδρικό ναό.
“Η απόπειρα κλοπής του απέτυχε για δύο λόγους”, δήλωσε ο εισαγγελέας Ρομπ Ουέλινγκ στο δικαστήριο στο Σόλσμπερι. “Πρώτον γιατί η βιτρίνα που προστατεύει ένα έγγραφο τέτοιας ιστορικής αξίας ήταν πολύ ισχυρή για το εργαλείο που αυτός είχε φέρει” και δεύτερον γιατί “δεν είχε προβλέψει ότι τόσοι πολλοί καλοπροαίρετοι επισκέπτες και εργαζόμενοι θα επιχειρούσουν να παρέμβουν”.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στους ανακριτές, ο κατηγορούμενος “φαίνεται πως αμφέβαλε για την αυθεντικότητα της Magna Carta”, δήλωσε ο εισαγγελέας.
Ο Μαρκ Ρόιντεν αρνείται τις κατηγορίες για απόπειρα κλοπής και πρόκληση ζημιών, το κόστος των οποίων εκτιμάται σε πάνω από 14.000 στερλίνες (πάνω από 17.000 ευρώ).
Μάγκνα Κάρτα: Η θρυλική ιστορία της
Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, στο Ράνιμιντ στα δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα – η λατινική ονομασία του “Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών” – που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου.
Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787, καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948.
Τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.
Το αντίγραφο στον καθεδρικό ναό του Σόλσμπερι είναι χειρόγραφο στα λατινικά σε μια περγαμηνή από προβιά.
Παραμένουν τέσσερα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα, δύο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, ένα στο Καθεδρικό Ναό του Σόλσμπερι και ένα στον καθεδρικό ναό του Λίνκολν στα ανατολικά της Αγγλίας.