Η οικονομία στη Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε στάσιμη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, με το ΑΕΠ να σημειώνει μηδενική άνοδο.
Ο λόγος αυτής της οικονομικής στασιμότητας στη Βρετανία είναι εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων στους τομείς των κατασκευών και των εμπορικών υπηρεσιών αλλά και λόγο της αβεβαιότητας που επικρατούσε για το Brexit και των πρόωρων εθνικών εκλογών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από τον Οκτώβριο μέχρι και το Δεκέμβριο έπεσαν κατακόρυφα οι καταναλωτικές δαπάνες και η βιομηχανική παραγωγή, προκαλώντας πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης που κυμάνθηκε σε μικρότερα επίπεδα από αυτά του τρίτου τριμήνου του έτους (όταν είχε καταγραφεί μικρή αύξηση 0,5%).
Σε όλο το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας υπολογίζεται ότι αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το 2018, στο 1,4% (από το 1,3%), που είναι ο μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει σημειωθεί από την οικονομική κρίση του 2008. Η μοναδική μικρή ανάκαμψη, κατά 0,3%, παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο.
Η ύφεση στην βιομηχανική παραγωγή (σημείωσε πτώση κατά 0,8%) ήταν εμφανέστερη στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο κατασκευαστικός κλάδος αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% και ο τομέας υπηρεσιών επιβραδύνθηκε κατά 0,1%.
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση της οικονομίας μέσω του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει το Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών, Σάζιντ Τζάβιντ, με επενδύσεις στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και μείωση των επιχειρηματικών φόρων, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, ισχυρίστηκε ότι η παραγωγή έπεσε στα χειρότερα επίπεδα από το 2012 και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση των Συντηρητικών για οικονομική κακοδιαχείριση και σκληρές περικοπές. «Οι Τόρις δεν έχουν όραμα ή σχέδιο για την οικονομία και ο επερχόμενος προϋπολογισμός θα φέρει άλλη μία δεκαετία απογοήτευσης» ανακοίνωσε.