“Θα πάμε αύριο (σ.σ. Τρίτη) στα γραφεία του Κόμματος Brexit για να εξετάσουμε τα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί για τη λήψη πόρων, κυρίως δωρεών άνω των 500 λιρών, οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο”, τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Στόχος της επιτροπής είναι να εξετάσει αν υπάρχουν “αποδείξεις περί παράβασης της νομοθεσίας”.
Την έρευνα αυτή ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν.
Τέσσερις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το Κόμμα Brexit προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Συλλέγει δωρεές μέσω του PayPal όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να του χορηγήσει ποσό μικρότερο των 500 λιρών (5171 ευρώ) αρκεί να έχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο φιλοευρωπαίος βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ τόνισε ότι το σύστημα αυτό καθιστά “πολύ απλό για μια ξένη κυβέρνηση ή ένα πρόσωπο” να χρηματοδοτήσει το βρετανικό κόμμα στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εντολές ύψους 499 λιρών (ή άλλου νομίσματος). Το κόμμα, σημείωσε ο Μπράιαντ, δεν επαληθεύει ούτε καν τα ονόματα των δωρητών του.
Μέλος του κόμματος ο… Πούτιν
Η Mirror κατάφερε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα να εγγράψει ως μέλος του Κόμματος Brexit τον… πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας ως διεύθυνση εκείνη του Κρεμλίνου. “Ο ιστότοπος του Κόμματος Brexit μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε «πλαστά μέλη» που θα δωρίζουν εκατομμύρια”, συμπέρανε.
Ο Φάρατζ από την πλευρά του έκανε λόγο για “συνωμοσιολόγους” που θέλουν “να απονομιμοποιήσουν το πολιτικό κίνημα με την ταχύτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα”, καθώς το Κόμμα Brexit ιδρύθηκε μόλις τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του προέρχεται από τις συνδρομές “περίπου 110.000 ανθρώπων” που δώρισαν 25 λίρες ο καθένας, πρόσθεσε. Ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Τράις, ένας από τους βασικούς οργανωτές του κόμματος, είπε μιλώντας στο BBC ότι δεν είναι παράνομο να δέχεται ένα κόμμα χρήματα από ξένους δωρητές.