Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Βρετανία: Συγγνώμη της υπουργού Παιδείας για το ξέσπασμά της με αφορμή τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια

Βρετανία: Συγγνώμη της υπουργού Παιδείας για το ξέσπασμά της με αφορμή τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια

Συγγνώμη ζήτησε η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν για ένα ξέσπασμά της όταν παραπονέθηκε ότι δεν την ευχαριστούν αρκετά που κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα σχολικά κτίρια στην Αγγλία, τα οποία ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Οι αρχές ζήτησαν 104 σχολεία να κλείσουν εντελώς ή κάποια από τα κτίριά τους καθώς εντοπίστηκε σε αυτά παλιό και μη ανθεκτικό τσιμέντο.

Η Κίγκαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από περίπου το 10% των 15.000 σχολείων στην Αγγλία στα οποία έχουν σταλεί ερωτηματολόγια προκειμένου να εντοπιστούν όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στα εν λόγω κτίρια έχει εντοπιστεί Ενισχυμένο Αυτόκλειστο Αεριζόμενο Τσιμέντο (RAAC), μια ελαφρά μορφή τσιμέντου που χρησιμοποιούνταν συχνά σε τοίχους, πατώματα και ταβάνια από τη δεκαετία του 1960 ως τη δεκαετία 1980. Ωστόσο πλέον θεωρείται αδύναμο και μη ασφαλές.

Οι αποκαλύψεις για τα υπό κατάρρευση σχολικά κτίρια, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν προκαλέσει την οργή των γονιών και των δασκάλων και αποτελούν νέο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Μια αποστροφή της υπουργού που καταγράφηκε στην κάμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ITV, ενδέχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά στο ήδη βεβαρημένο κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε ξέσπασμά της η Κίγκαν ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει πολύ περισσότερα από άλλους για να προσπαθήσει να δώσει λύση στο ζήτημα, λέγοντας συγκεκριμένα: «Λέει ποτέ κανείς “ξέρεις τι, κάνεις… μια πολύ καλή δουλειά, γιατί όλοι οι άλλοι κάθονταν και δεν έκαναν τίποτα;”», είπε η Κίγκαν χρησιμοποιώντας ωστόσο μια χυδαία έκφραση. «Κανείς δεν λέει γι αυτό».

Η Κίγκαν, η πέμπτη υπουργός Παιδείας της Βρετανίας τα τελευταία δύο χρόνια, ζήτησε αργότερα συγγνώμη για το «λεξιλόγιο» που χρησιμοποίησε και είπε ότι αυτά τα σχόλιά της ήταν «αχρείαστα».

Η υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC επεσήμανε ότι τα σχολεία στα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί RAAC θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Τα περισσότερα δεν θα περιέχουν RAAC», διαβεβαίωσε . «Ενδέχεται να είναι εκατοντάδες ακόμα».

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα από τα σχολεία που επηρεάζονται θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, επεσήμανε η βρετανική κυβέρνηση.

Αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο πρώην μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Σούνακ μείωσε κατά το ήμισυ τον ετήσιο προϋπολογισμό για τις επισκευές των σχολικών κτιρίων, την ώρα που η υπηρεσία τού είχε ζητήσει ο προϋπολογισμός να διπλασιαστεί.

«Επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, αν δεν χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Τζόναθαν Σλέιτερ. «Έμεινα κατάπληκτος όταν είδα (…) την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση».

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Σούνακ ότι «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές παιδιών», ενώ επεσήμανε ότι δεν έλαβε υπόψη του επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάρρευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις