Site icon NewsIT

Βρετανία: Ταραχές σε αντιισλαμικές διαδηλώσεις σε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέλφαστ μετά τα γεγονότα στο Σάντερλαντ

03.08.2024 | 20:33
Βρετανία: Ταραχές σε αντιισλαμικές διαδηλώσεις σε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέλφαστ μετά τα γεγονότα στο Σάντερλαντ

A demonstrator falls during a clash between police officers and demonstrators at a protest against illegal immigration, in Liverpool, Britain, August 3, 2024. REUTERS/Belinda Jiao TPX IMAGES OF THE DAY

Ταραχές σήμερα σε πολλές πόλεις στη Βρετανία, όπως στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων.

Στο Λίβερπουλ οι διαδηλωτές εναντίον μεταναστών και μουσουλμάνων εκτόξευσαν καρέκλες, τούβλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τοπικά ΜΜΕ έκαναν, επίσης, λόγο για ταραχές στο Μάντσεστερ και στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το https://www.liverpoolecho.co.uk/ ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι αστυνομικοί. Οι δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν το Στραντ, καθώς σημειώθηκαν ταραχές κοντά στην προκυμαία της πόλης.

«Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ αντιμετώπιζαν σοβαρές ταραχές στο κέντρο του Λίβερπουλ. Αυτή η συμπεριφορά (…) δεν θα γίνει ανεκτή. Και θα συλλάβουμε τους υπεύθυνους» ανέφερε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ.

Το μεσημέρι, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια αντιδιαδήλωση στο Σεντ Τζόρτζι’ς Πλατό, υπό το σύνθημα «Μην αφήσετε τους ρατσιστές να μας διχάσουν».

Η διαδήλωση «Σώστε τα παιδιά μας» οργανώθηκε με αφορμή τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε μια σχολή χορού του Σάουθπορτ, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος παράτυπος μετανάστης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος που έχει συλληφθεί για το έγκλημα είναι ένας 17χρονος από το Μπανκς του Λάνκασιρ, γεννημένος στη Βρετανία, με καταγωγή από τη Ρουάντα.

Στο Μάντσεστερ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους κρατήσουν σε απόσταση από μια αντιρατσιστική αντισυγκέντρωση, σύμφωνα με το BBC. Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία πήρε επίσης θέση μεταξύ δύο ομάδων, η μία εκ των οποίων φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών και η άλλη απαντούσε «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Χαλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια ενός ξενοδοχείου όπου στεγάζονται αιτούντες άσυλο, ενώ στο Μπέλφαστ εκτοξεύτηκαν κροτίδες κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ μια ομάδας αντιμουσουλμάνων και μιας ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις του Σαββάτου (03.08.2024) οργανώθηκαν κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίστηκαν από προσωπικότητες της ακροδεξιάς, όπως ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της English Defence League, Τόμι Ρόμπινσον. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αντιρατσιστικής οργάνωσης Hope Not Hate («Ελπίδα, όχι Μίσος»), έγιναν περισσότερα από 30 καλέσματα για διαδηλώσεις στη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στο Λονδίνο, έγινε κανονικά, αλλά υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, η πορεία υπέρ των Παλαιστινίων που οργανώνεται τακτικά στην πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες. «Οι γονείς μου είπαν να μην έρθω σήμερα, αλλά είμαι εδώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πατρίδα μου», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο 24χρονος φοιτητής Μεράτζ Χαρούν.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version